h

Tentoonstelling ‘Weggecijferd. Teruggevochten’ in Almere

19 april 2023

Tentoonstelling ‘Weggecijferd. Teruggevochten’ in Almere

De fototentoonstelling 'Weggecijferd. Teruggevochten', die sinds afgelopen vrijdag in Almere te zien is, is op dinsdagavond 18 april officieel geopend door wethouder Froukje de Jonge (CDA). De acht levensgrote foto's die staan opgesteld tussen het Busplein en WTC Almere zijn een selectie uit het gelijknamige fotoboek van fotograaf Bert Teunissen. Met de tentoonstelling wordt een gezicht gegeven aan de gedupeerden van het toeslagenschandaal.

De rondtrekkende tentoonstelling deed eerder onder andere Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Groningen, Eindhoven en afgelopen maand Amsterdam aan. Zowel boek als tentoonstelling zijn gemaakt in opdracht van de Socialistische Partij (SP). 

In een bewogen toespraak refereerde wethouder De Jonge aan haar eigen ongeloof toen ze jaren geleden voor het eerst met Almeerse slachtoffers van het schandaal sprak. Derya Selvi, die sprak namens getroffen ouders en kinderen, vertelde hoe ze aanvankelijk tegen muren opliep en nergens gehoor kreeg over de onterechte behandeling door belastingambtenaren. En zelfs nu, enkele jaren nadat de politiek erkende dat duizenden betrokkenen ten onrechte van fraude beschuldigd werden en te maken kregen met hoge terugvorderingen, is de zaak voor haar en veel anderen nog niet afgesloten. Fotograaf Bert Teunissen gaf aan met de fototentoonstelling en andere initiatieven te willen blijven strijden voor aandacht voor het schandaal. Te veel mensen beseffen volgens hem niet wat er gespeeld heeft. Acht foto's uit het boek dat honderd foto's van gedupeerde gezinnen bevat, is volgens Teunissen eigenlijk te weinig. Samen met het Belasting & Douane Museum in Rotterdam en met steun van de SP werkt hij aan een breder initiatief.

De bijeenkomst werd gepresenteerd door SP-fractievoorzitter Hans Everhard die zich op lokaal niveau al langere tijd bezig houdt met het toeslagenschandaal. Met ruim 2700 slachtoffers heeft Almere naar rato de meeste gedupeerden. In november 2022 werd in Muziekwijk 'Number 90' geopend, een ontmoetingsruimte waar slachtoffers van het schandaal terecht kunnen en hulp krijgen. Rachelle Tweeboom en Faith Bruyning van 'Number 90' waren bij de opening van de fototentoonstelling aanwezig. 'Weggecijferd. Teruggevochten' is nog tot half mei in Almere te zien.

U bent hier