Op weg naar een Nationaal zorgfonds
Op weg naar een Nationaal zorgfonds
Winnie Prins is helemaal klaar met de zorgverzekeraars in Nederland, zowel privé als professioneel als wethouder.
De actie voor een Nationaal ZorgFonds is pas in mei van start gegaan, er zijn nu al meer dan 38.000 mensen de actie steunen. ‘Ik ben hartstochtelijk voorstander’.
Dat zeg je nadrukkelijk als privé persoon? ‘Ja, absoluut niet als wethouder hoor. In mijn werk, zorg is mijn portefeuille, loop ik wel continue tegen beperkingen aan en loop tegen de macht van de zorgverzekeraar aan. Dus daarom doe ik mee en geloof ik in deze actie.
Wat is de bedoeling van de actie? ‘Een nationaal ZorgFonds moet het zorgstelsel weer betaalbaar maken voor iedereen. Als je nu ziek wordt kost je dat 385 euro.’
Is het niet goed geregeld dan? ‘Ons zorgstelsel is onnodig duur. Meer dan één miljoen Nederlanders kunnen hun zorg niet meer betalen of hebben grote moeite daarmee. Dat laten we toch niet gebeuren? Omdat er een hoog eigen risico is wordt je twee maal gestraft. Eén keer omdat je ziek wordt en dan nog een keer omdat het je geld kost.
Je werk komt wel om de hoek kijken? ‘ De macht van de zorgverzekeraar moet ook verdwijnen voor mijn werk. Een paar voorbeelden: de onwil van Achmea om vanuit positiviteit, vernieuwingsdrang en zorg voor de klanten mee te werken aan de ontwikkeling van de woonzorgzone rondom de Sfinx. Kan niet, doen we niet, was hun motto en niet: we gaan ervoor zorgen dat ouderen niet meer Zeewolde hoeven verlaten, we gaan we gezamenlijk optrekken. Ook de onwil van de zorgverzekeraars om gemeenten de inkoop rondom jeugdzorg zelf te laten organiseren is me een doorn in het oog. De zorgleveranciers, met name de jeugd ggz, wilden dit graag. Zorgverzekeraars niet want dat ging hun geld kosten en zo konden hun organisatie in 2014 niet zo snel aanpassen aan de nieuwe wet, terwijl al twee jaar daarvoor duidelijk was dat de wet er aan kwam, en er sinds die tijd door zowel gemeenten als zorgverleners aan gewerkt werd.
Je bent echt boos? ‘Kijk naar de ambulancevoorziening in Zeewolde: niet de klant is belangrijk, maar de kosten/baten met als gevolg winst. Zorgverzekeraars schrijven jaarlijks een miljard euro winst bij in hun boeken en dan heb ik het nog niet over de mega salarissen die betaald worden, terwijl zorg in mijn beleving een basisvoorziening is. En als het straks mis gaat, rolt mijn kop of die van de burgemeester terwijl wij als gemeente met de rug tegen de muur staan. Ik ben echt hartstochtelijk voorstander van deze actie.’
Nog meer? ‘Wat dacht je van de verwarde personen? Mensen die vroeger opgenomen konden worden en nu ‘zelfstandig en zelfredzaam in hun eigen netwerk’ thuis kunnen wonen. Geld dat in de zorgverzekering zat, maar niet is meegekomen naar de gemeenten die nu moeten zien hoe ze deze problemen gaan oplossen (en dat geldt dus ook voor politie, huisartsen, eerstelijns hulpverleners en vrijwilligers).
Je hebt echt een allergie ontwikkeld? ‘Ik heb nog wel vier of vijf voorbeelden. Wij willen graag voor de mensen aan de onderkant van de samenleving een collectieve aanvullende verzekering afsluiten, zodat ook zij gebruik kunnen maken van die zorg. Maar de kosten daarvan zijn zo enorm hoog. De kosten voor langdurige zorg is ook zoiets. De zorgverzekering probeert dit zo snel mogelijk op het bordje van de gemeente te schuiven. Zorg die in de verzekering thuis hoort wordt vaak zodanig verdraaid, dat de aanvraag voor die kosten op het bordje van de gemeente, wij dus met z’n allen, de gemeenschap, komt te liggen.’
En hoe gaan we een Nationaal ZorgFonds betalen? ‘Net als vroeger, met een percentage van je inkomen. Door een betere structuur, andere salarissen-, kosten- en overheadstructuur en betere en snellere zorg, gaan de kosten voor zorg aanzienlijk naar beneden. Niet voor niets schaart ook een groot deel van de zorgleveranciers zich achter dit voorstel’.
Hoe kunnen lezers de actie steunen? ‘Simpel door naar www. nationaalzorgfonds.nl te gaan en naam, telefoonnummer, e-mail en woonplaats in te vullen’
POTLOODJE: Initiatiefnemer van de actie is de SP. Volgens de partij maken de zorgverzekeraars elk jaar ruim een miljard euro winst. Daar bovenop besteden de zorgverzekeraars 500 miljoen euro per jaar aan reclame.
Dit artikel is eerder verschenen in Blik op Zeewolde ed. 30 juni 2016. Auteur Max Wolters
- Zie ook:
- Zorg
Reacties
Een geweldig initiatief, dit moet doorgang vinden.
Reactie toevoegen