h

Almeerse raad wil gebruik dienstwagens verder terugdringen

17 juni 2024

Almeerse raad wil gebruik dienstwagens verder terugdringen

De Almeerse gemeenteraad wil het gebruik van dienstwagens voor burgemeester en wethouders verder terugdringen. Een motie die SP'er David de Vreede afgelopen donderdag met steun van Partij voor de Dieren, ChristenUnie, Partij van de Arbeid, BIJ1, DENK en Respect Almere indiende, werd met een ruime meerderheid van 30 stemmen voor en 12 tegen aangenomen. Vorig jaar werd het aantal dienstwagens met chauffeur op initiatief van de SP al van drie naar twee teruggebracht.

De Vreede: "Het liefst zouden we de dienstwagens helemaal afschaffen, zoals ook in ons verkiezingsprogramma staat. Maar daar krijgen we de meerderheid van de raad nog niet in mee. Wel laten we nu onderzoeken of een zakelijk taxicontract voordeliger is dan het behouden van de huidige twee auto's met chauffeur." Het onderzoek naar dit contract moet na de zomer met de raad worden gedeeld en een mogelijke besparing moet worden betrokken bij de aankomende bezuinigingen in de begroting van 2025.

De kosten van de twee dienstwagens met chauffeurs bedragen 218.000 euro per jaar. Gezien de grote financiële krapte van de gemeente, vindt de SP dat financiële keuzes goed moeten kunnen worden uitgelegd. Het college zou solidair moeten zijn met de samenleving en soberheid moeten nastreven. Daarbij maken andere gemeenten in Flevoland ook geen gebruik van dienstwagens met chauffeur. "De motie roept op om alleen nog gebruik te maken van een dienstwagen indien andere vervoersvormen zoals fiets, OV of poolauto niet mogelijk, veilig of wenselijk zijn. Overigens maakt naast de burgemeester maar een deel van de wethouders gebruik van de dienstwagen met chauffeur. Zo heeft onze SP-wethouder Alexander Sprong altijd voor andere vormen van vervoer gekozen," aldus De Vreede.

U bent hier