h

Mysterieuze tent blijkt woonprotest SP Almere

22 november 2023

Mysterieuze tent blijkt woonprotest SP Almere

Een mysterieuze tent dook een kleine week geleden opeens op op het braakliggend terrein aan de Wisselweg in Almere, waar tot een jaar of twee geleden gebouw De Beurs stond. Ging het om een dakloze, ging het om een wanhopige Almeerder op zoek naar woonruimte, ging het om een stil woonprotest? Zowel media als gemeente nam een kijkje bij de tent, maar trof geen tekenen van bewoning aan. Afgelopen dinsdag kwam de aap uit de mouw, het bleek een protest van de SP Almere tegen het alsmaar uitblijven van de woningbouw op deze plek.

De Wisselweg is een van de terreinen rond de binnenstad waar de gemeente duizenden woningen wil bouwen, voor een flink deel betaalbaar en sociaal. De gemeente bouwt echter niet zelf, maar is daarvoor afhankelijk van projectontwikkelaars, vaak ook eigenaar van de grond. Wat hiermee nu in Almere aan de hand is, speelt in het hele land. De kabinetten Rutte hebben de sociale woningbouw en de volkshuisvesting doelbewust afgebroken en ons afhankelijk gemaakt van commerciële beleggers en projectontwikkelaars. Die zouden de woningnood beter kunnen aanpakken, zo was de belofte. 

Maar projectontwikkelaars vinden betaalbare woningen momenteel niet meer winstgevend genoeg en laten woningen en bouwterreinen rustig leeg staan en braak liggen totdat ze er meer aan kunnen verdienen. Duizenden woningzoekenden in Almere zijn hiervan de dupe. Bij de Wisselweg zijn bovendien de bewoners van de Staatsliedenwijk en de Kruidenwijk hun populaire vaste wandel- en fietsverbinding met het Station en de binnenstad kwijtgeraakt. Het Algerapad dat midden over het terrein liep, is al twee jaar afgesloten en gesloopt. En dat terwijl projectontwikkelaar Van der Valk tijdens de inspraak de omwonenden met artistimpressies een fraaie nieuwe buurt voorschotelde met veel groen, uitsluitend voetgangersgebied, met bankjes en in de plint van de woongebouwen voorzieningen voor ontmoeting. De omwonenden voelen zich bedrogen.

Voor de SP is de situatie onverteerbaar. De partij komt binnenkort met een agendavoorstel en een voorstel in de raad om in ieder geval het Algerapad weer aan te leggen en open te stellen. In verband met het recent bekendgemaakte probleem van de elektriciteits-netcongestie, sluit de partij niet uit dat het terrein nog vele jaren braak zal blijven liggen. Dus ook aan andere invullingen zal gedacht moeten worden.

U bent hier