h

Almere maakt afspraken met woningcorporaties over vocht en schimmel

14 juli 2023

Almere maakt afspraken met woningcorporaties over vocht en schimmel

De gemeente Almere gaat woningcorporaties vragen om een aanpak te ontwikkelen waarmee vocht- en schimmelproblemen in huurwoningen zo snel mogelijk worden opgelost. Deze aanpak wordt in prestatieafspraken met de corporaties vastgelegd. Een motie van de SP die het college hiertoe opdracht geeft, is donderdagavond door een ruime meerderheid van de gemeenteraad aangenomen.

Vocht en schimmels in woningen verhogen het risico op gezondheidsproblemen, zoals astma, luchtwegklachten en luchtweginfecties. Bij meldingen die via de hulpdienst van SP Almere binnenkomen, is dit een terugkerend thema. In 2020 deed de SP onderzoek in de Regenboogbuurt en maakte een zwartboek dat aan de betrokken woningcorporatie werd aangeboden. Vorig jaar steunde de partij huurders van appartementencomplex De Hulk in Almere-Haven en een gezin aan de Bosgouw dat door schimmel en vocht met ernstige gezondheidsklachten kampte. Sinds enkele maanden speelt een soortgelijk probleem bij een appartementencomplex aan de Oldewierde.

Voor SP-raadslid Rijk Ravestein was deze optelsom van klachten de aanleiding om de motie in te dienen: "Al deze klachten zijn geen incidenten, maar wijzen op een structurele oorzaak waarvoor  een structurele oplossing nodig is. Het overleg dat de gemeente met corporaties heeft over prestatieafspraken is de plaats om aan die oplossing te werken." De motie werd medeondertekend door de PvdA, AP/OPA, DENK, ChristenUnie en GroenLinks en werd door vrijwel de gehele raad gesteund. Alleen de PVV stemde tegen.

Rob Lambeck, bewoner van een appartement met schimmel aan de Oldewierde, was inspreker tijdens de raadsvergadering waar de motie werd besproken. Zijn verhaal maakte veel indruk: "Ik heb een chronische longziekte. Door de schimmel is mijn gezondheid merkbaar achteruitgegaan. Van mijn arts kreeg ik te horen dat mijn toch al korte levensverwachting nog verder is verkort." Lambeck, die tijdens de stemming aanwezig was, is blij dat de motie met brede steun is aangenomen: "Voor mij komt dit te laat, maar voor de meeste huurders nog niet. Deze motie is een belangrijke stap in de richting van een gezond leef- en woonklimaat waar iedere Almeerder recht op heeft."

U bent hier