h

Kamal namens onze afdeling bij '50 jaar SP'

24 oktober 2022

Kamal namens onze afdeling bij '50 jaar SP'

Foto: Kamal Shirbaz

50 jaar Socialistische Partij! In juni vierden we dit al met een druk bezochte familiedag in Burgers Zoo in Arnhem. Afgelopen zaterdag, op de dag af 50 jaar na de oprichting, werd hier nog eens bij stilgestaan met een bijeenkomst in ons partijgebouw De Moed in Amersfoort. Iedere afdeling mocht één partijlid afvaardigen. Na kort beraad koos het bestuur van de afdeling Almere voor Kamal Shirbaz. Kamal is nog niet zo lang actief binnen de SP, maar liet zich tijdens het Prinsjesdagprotest al op positieve manier gelden. Het leek ons een mooie bijeenkomst voor hem om nader kennis te maken met de historie en de uitgangspunten van de SP. Kamal kwam terug met het volgende enthousiaste verslag.

Zaterdag 22 oktober was het dan zover, ik mocht als afgevaardigde namens SP Almere naar Amersfoort, naar de viering van 50 jaar SP. Het was een inspirerende dag waarbij verschillende kopstukken en voormalige kopstukken van de SP aanwezig waren. Ik heb met genoegen naar ze geluisterd, en nog belangrijker, ik was enorm gerustgesteld.

Nu zou je wel denken: ‘Gerustgesteld? Waarom dat dan?’ Voordat ik antwoord kan geven op die vraag moet ik vertellen waarom ik me bij SP heb aangesloten. Dan komt het antwoord waarom ik op de 50-jarige jubileum van SP gerustgesteld was.

De afgelopen jaren hebben wij, heeft Nederland, met verschillende crises te maken gehad. Op willekeurig volgorde waren dat: corona die in 2020 en 2021 de boventoon voerde, asielcrisis, energiecrisis, inflatie en woningcrisis. Maar ook de toestanden rondom de studielening voor studenten en de toeslagenaffaire hebben veel studenten en gezinnen geraakt. En wat mij opviel was dat in tijden van crisis het verschil tussen de bevolkingsgroepen groter werd. Nederland is een welvarend, ontwikkeld, democratisch land. Ik ben er trots op. En je zou kunnen stellen dat in een land als Nederland, in tijden van crises, het verschil tussen arm en rijk niet groter zou mogen worden? Het zou toch een eigenschap van een welvarend, ontwikkeld, democratisch land moeten zijn dat zelfs in tijden dat het niet goed gaat zowel de welvaart als welzijn evenredig verdeeld blijven over de bevolking en die verschillen niet groter worden. Want wat is dán het verschil tussen een ontwikkeld land en een ontwikkelingsland? Natuurlijk, welvaart is lager in een ontwikkelingsland, kansen zijn er minder en zo kun je nog een paar dingen noemen, maar in de kern begint het allemaal bij het feit dat de verschillen tussen de rijken en de armen enorm zijn in ontwikkelingslanden en van daaruit alle andere problemen ontstaan. En nu speelt dat ook in een ontwikkeld land als Nederland. Het verschil tussen arm en rijk word alsmaar groter, vooral in momenten van crises. Dat hoort niet bij een ontwikkeld land. Dit besef heeft mij doen aansluiten bij de SP. De enige partij die zich daadwerkelijk inzet voor een eerlijker verdeling van welvaart en welzijn.

En deze boodschap werd ook overgedragen door verschillende sprekers op de verjaardag van SP. En dat was de geruststelling, dat SP zich inderdaad voor mens en maatschappij inzet. Al 50 jaar. En dat zal de komende 50 jaar niet anders worden. SP-prominenten zoals Agnes Kant, Remi Poppe, Ronald van Raak en ook vertegenwoordigers van de SP Jongeren hielden inspirerende toespraken. Gedurende de presentaties werd met verschillende lokale afdelingen een video-verbinding gelegd, en ieder keer weer zag je een grote groep mensen, gemotiveerde mensen in SP-rood gekleurd, de verjaardag van de SP vieren. De partij had flink uitgepakt op haar verjaardag; er was veel taart, drinken en broodjes. We mochten rondkijken in het partijkantoor. Dit is een oud Rabobankgebouw; de kluis staat er nog in de kelder. De inhoud van de kluis hebben de kapitalisten helaas wel meegenomen. Oud SP’ers, huidige SP’ers en nieuwe aanwas, iedereen was die dag samen gekomen met dezelfde intrinsieke motivatie: Nederland beter maken voor iedereen. En dat werd ook gepresenteerd in een nieuwe versie van Heel de Mens. Een aanrader om te lezen. Ik kreeg de kans om met de partijleider, Lilian Marijnissen, op de foto te gaan en ik greep die kans met beide handen aan. Ik sluit af met een oproep aan niet-SP’ers: lees Heel de Mens. Als je het eens bent met de inhoud, dan ben je een SP’er. En je bent welkom.

 

Linkjes:

 

U bent hier