h

SP kiest voor Almere: Floriade geen weg terug en schade beperken

8 juli 2022

SP kiest voor Almere: Floriade geen weg terug en schade beperken

Foto: SP Almere

Een nieuwe tegenvaller van 34 miljoen op het Floriade evenement heeft Almere hardhandig wakker geschud. De 34 miljoen is een blijvend verlies en krijgen we nooit meer terug. Het college heeft verantwoording genomen en is afgetreden. Hoe heeft het zo ver kunnen komen?

Tijdens de jarenlange voorbereiding van de Floriade liepen de financiën keer op keer uit de pas en keer op keer waarschuwde de SP voor een financieel debacle. In 2018 liep de SP fractie zelfs demonstratief weg uit een raadsvergadering in de hoop dat men eindelijk naar onze waarschuwingen zou luisteren. Het heeft niet geholpen. Almere begon aan de Floriade met een investering van 10 miljoen. Met pijn in ons hart moeten we nu vaststellen dat de teller inmiddels op ruim 70 miljoen staat en dat we een slordige 60 miljoen nooit meer terugkrijgen. Helaas, het eind is nog niet in zicht: de teller blijft lopen. Gelukkig zijn de buffers van Almere gezond, waardoor Almere niet financieel in de problemen komt en deze tegenvaller kan incasseren. Feit blijft dat iedere euro die in de Floriade verdwijnt niet
ten goede komt aan de stad.

De SP heeft altijd gewaarschuwd tegen wensdenken en doet dat nu weer. Het is een sprookje om te denken dat een faillissement van de Floriade nu de beste oplossing is. Het tegendeel is het geval: de (juridische) afwikkeling van een faillissement zal Almere nog veel meer geld kosten. We zijn het punt gepasseerd waarop we het evenement zonder extra verlies hadden kunnen stoppen. In de laatste maanden van de opening moeten we er het beste van maken. We wensen de Floriade heel veel bezoekers toe om verliezen zoveel mogelijk te beperken. Na afloop willen we een feitenonderzoek waar alle betrokkenen lering uit moeten trekken. De SP zal blijven strijden tegen wensdenken en prestige projecten.

Reacties

"Het tegendeel is het geval: de (juridische) afwikkeling van een faillissement zal Almere nog veel meer geld kosten"
Kunnen jullie dit bovenstaand onderbouwen?

Reactie toevoegen

U bent hier