h

SP zet Alliantie op spoor huurdersklachten De Hulk

7 juni 2022

SP zet Alliantie op spoor huurdersklachten De Hulk

Foto: SP Almere

Lekkage, een muizenplaag, geluidsoverlast door dunne holle scheidingswanden, douchewater dat  schommelt tussen lauw en gloeiend heet, niet te regelen vloerverwarming, scheuren in muren en een kapotte intercom. Bij storm giert de wind door de systeemplafonds en waait en druppelt het ook in de woonkamer. En onderaan de streep een vette energierekening. Dit is slechts een kleine greep uit de klachten die de SP inventariseerde bij huurders van de Hulk in Almere Haven.

Nadat de SP Hulpdienst diverse klachten ontving over zorgelijke woonomstandigheden in De Hulk startte zij direct een onderzoek naar de ernst en omvang van de klachten. Jolanda Haft (SP Hulpdienst): "We zijn direct in gesprek gegaan met degene die de melding deed voor een eerste inventarisatie en stuurde daarna formulieren naar alle huurders waarop ze hun klachten konden noteren".

Foto: SP Almere
Afgelopen zaterdag haalde de SP de formulieren op en ging van deur tot deur in gesprek met de huurders. De helft van de 27 huurders noteerde op het klachtenformulier unaniem langdurige klachten. Persoonlijke gesprekken gaven aanvullend inzicht in de aard en ernst van de klachten. Eibert Draisma van de SP : “Gelukkig zijn er ook enkele huurders die geen klachten hebben, maar het beeld dat we tot nu toe hebben, is ronduit schokkend". De SP bundelt de klachten tot een rapport dat ze samen met een bewonersdelegatie zal aanbieden aan de Alliantie. Hiermee zet zij druk op de Alliantie om de klachten serieus te nemen en zo spoedig mogelijk te verhelpen. Eibert Draisma: "Zolang dat niet gebeurt eisen we dat de Alliantie afziet van de huurverhoging van 1 juli". 

Foto: SP Almere
De Hulk is het eerste kantoorgebouw in Almere. Het werd in 1977 gebouwd voor de Rijksdienst IJsselmeerpolders, die van hieruit de stad ontwierp en aanlegde. In 2013 werd het ingrijpend verbouwd tot appartementencomplex met 27 tweekamerwoningen in de sociale huur. Op de begane grond zijn kleine bedrijfjes gevestigd. Op zich een mooi voorbeeld van ombouw van een kantoorgebouw tot sociale huurwoningen, waaraan in Almere zo’n grote behoefte is. Het is een ombouw met behoud en zelfs versterking van het monumentale karakter van het gebouw. “Het is doodzonde dat in dit prachtige monumentale gebouw het woongenot zo wordt vergald en dat de Alliantie de huurders en hun klachten  niet serieus neemt”, aldus de SP. Direct na de oplevering in 2013 waren er al klachten, waarvan de Alliantie toezegde ze zo snel mogelijk te verhelpen.

De SP deed in 2020 al eens onderzoek bij huurwoningen in Almere-Buiten. Met succes, want gesprekken met de betrokken corporaties leidden toen tot een uitgebreid bouwkundig onderzoek en oplossing van de problemen.

 

Reactie toevoegen

U bent hier