h

Ronde Tafel Asbest

23 oktober 2019

Ronde Tafel Asbest

Foto: SP

Op donderdag 19 september organiseerde SP Almere in samenwerking met D66, de PVV en het Expertise Centrum Asbest & Vezels een ronde tafel op het Stadhuis over de gevaren van asbest en de Almeerse asbestproblematiek. Deze bijeenkomst werd gehouden naar aanleiding van het onderzoek en het schokkende rapport dat het expertisecentrum in opdracht van SP Almere opstelde over hoe er in Almere met de gevaren van asbest wordt omgegaan. Dit rapport kunt u opvragen door een mail te sturen naar almere@sp.nl
 

De conclusie van dit rapport is dat de gemeente bij lange na niet genoeg doet om haar burgers te beschermen tegen de gevaren van het kankerverwekkende asbest. Zo ligt de stad bezaaid met asbestdaken, zijn er scholen waar de veiligheid niet op orde is en is er geen toezicht op aannemers die illegaal asbest verwijderen.

Tijdens de ronde tafel spraken drie deskundigen de gemeenteraad, wethouder en abtenaren van de gemeente, omgevingsdienst en provincie toe. De sprekers waren mr. dr. Yvonne Waterman, van het Expertise Centrum Asbest & Vezels, prof. dr. Nico van Zandwijk, longarts / oncoloog en hoogleraar aan de Universiteit van Sidney, en Wim Scheltema, voormalig asbestinspecteur van de Arbeidsinspectie (Inspectie SZW). Zij wezen de aanwezigen op de gevaren van asbest en de verantwoordelijkheid die de gemeente draagt voor de bescherming tegen deze gevaren. Zo werd duidelijk dat in Nederland jaarlijks volgens onafhankelijk internationaal onderzoek blijkt dat meer dan 4500 mensen overlijden door blootstelling aan asbest.
Na de ronde tafel besloten SP, D66 en PVV verder samen op te trekken om de asbestproblematiek in de stad het hoofd te bieden. Wordt vervolgd!
Via volgende link kunt u de ronde tafel terugkijken (zaal Stad):

https://almere.notubiz.nl/bijeenkomst/659310/562e%20Politieke%20Markt%2019-09-2019

Reactie toevoegen

U bent hier