h

SP maakt aanvraag voor woonlastenfonds, bijzondere bijstand en kwijtschelding van gemeentelijke belastingen eenvoudiger.

27 juni 2015

SP maakt aanvraag voor woonlastenfonds, bijzondere bijstand en kwijtschelding van gemeentelijke belastingen eenvoudiger.

De SP constateert dat in 2014 de vraag naar bijzondere bijstand € 400.000 minder was dan begroot. De reden is, onder andere, dat het invullen van de aanvraag lastig is voor de gemiddelde indiener en leidt tot bureaucratische rompslomp. Datzelfde kan gezegd worden voor het woonlastenfonds en de kwijtschelding voor gemeentelijke belastingen.

Ook de voorlichting over deze regelingen is onder de maat. Het komt erop neer dat je een drempel opwerpt voor de mensen die deze voorzieningen echt nodig hebben en je op deze manier als gemeente onterecht gelden overhoudt die toekomen aan deze doelgroep.

De SP wil hier een einde aan maken.

Zij roept, in een motie, het college op een vereenvoudigde aanvraagprocedure te ontwikkelen voor deze regelingen, zodat het indienen niet als lastig en bureaucratisch wordt ervaren. Verder dient de burger goed op de hoogte te worden gebracht van deze regelingen. Bijvoorbeeld door de folder "Rondkomen in Almere", waar deze regelingen in staan, gevraagd en ongevraagd onder de aandacht te brengen van mensen die hiervoor in aanmerking komen.

In de eerste bespreking van de motie, op donderdagavond 25 juni jl. gisteravond op de politieke markt, bleek dat ook de andere politieke partijen in Almere dit voorstel ondersteunen. De PvdA besloot mede indiener van deze motie te worden.

Reacties

En nog immer heeft MEN GEEN OOG VOOR HUISEIGENAREN DIE EEN HUIS HEBBEN DAT NIET ONDER WATER STAAT, Relatief lage hypotheeklasten hebben, maar in absolute zin in verhouding tot hun inkomen hoge woonlasten, want krijgen geen huursubsidie, moeten kosten onderhoud huis betalen, betalen veel gemeentelijke belastingen en heffingen en krijgen geen vrijstelling daarvan omdat men kapitaal in huis heeft. Stenen kun je niet eten. In de praktijk komt het er op neer dat mensen maandelijks, met een inkomen van 11.000 PER JAAR, tot ruim 300 Euro minder te besteden hebben per maand dan als zij in een huurhuis zouden wonen.

Reactie toevoegen

U bent hier