h

Wonen Out of the Box

13 mei 2015

Wonen Out of the Box

Afgelopen 30 April heeft de SP fractie onderleiding van Ans Desumma en Erwin Prins de conferentie “wonen out of the box" gehouden in het gemeente huis.

Hier voor waren een aantal partijen uitgenodigd waaronder zorgorganisaties, huurdersverenigingen en Henk Mulder, wethouder wonen.
Veel aandacht ging uit naar de verhuurdersheffing, een heffing opgelegd door het rijk aan woningcorporaties met meer dan 10 woningen. Dit geld wordt door de overheid toegevoegd aan de algemene middelen van de staatskas.
De belangrijkste redenen voor deze conferentie waren het samenbrengen van partijen en het gezamenlijk innemen van een standpunt inzake de verhuurdersheffing, dat verwoord kon worden richting minister Blok.
De aanwezigen gaven aan dat de doorstroming in de woningmarkt stagneert. Het Leger des Heils en Kwintes zien geen kans woonruimte voor hun uitstromers te bemachtigen, zodat er nauwelijks nieuwe cliënten kunnen worden opgenomen.
Er wordt gewoonweg te weinig gebouwd aan sociale huurwoningen, ook al heeft wethouder Mulder aangegeven dat er de komende drie jaar een aantal betaalbare sociale huurwoningen extra worden bijgebouwd.
De SP vraagt zich echter af of dit niet de zogenaamde druppel op de gloeiende plaat is. De wachttijd voor woningzoekenden bedraagt inmiddels 8 jaar als men op een betaalbare of goedkope sociale huurwoning is aangewezen.
Woningcorporaties hebben het juk van de verhuurdersheffing opgelegd gekregen en zien zich genoodzaakt deze te verhalen op hun huurders in sociale huurwoningen. Met als gevolg een stevige huurverhoging over de afgelopen jaren en bijna onbetaalbare huren.
Als de corporaties deze heffing niet door belasten aan hun huurders, heeft dat gevolgen voor zowel nieuwbouw als renovatie, waardoor er nog meer woningnood ontstaat. Deze heffing is dan ook een slechte maatregel.
Beter zou zijn als de verhuurdersheffing werd ingezet voor nieuwbouw en renovatie van sociale woningbouw. Dit zou de woningmarkt en zelfs de werkgelegenheid weer een zet in de goede richting kunnen geven.
Een brandbrief hierover is door diverse aanwezigen ondertekend en verstuurd aan minister S. Blok en we hopen allemaal op een positieve reactie vanuit Den Haag.
 

Reactie toevoegen

U bent hier