Uw zorg, Onze zorg!
Uw zorg, Onze zorg!
Vrijdagavond hield de SP een openbaar debat over de bezuinigingen in de zorg en wat dat betekent voor Almere. Vier gastsprekers vertelden vanuit hun verschillende achtergronden hoe zij er tegen aankeken. Even in vogelvlucht : Ineke Smidt de wethouder sociale zaken in Almere, Dhr. Kuster regiomanager van Zorggroep Almere, Jenny Mast Regiocoach bij de thuishulp organisatie Buurtzorg en Henk van Gerven Tweede Kamerlid voor de SP en voormalig huisarts in Oss.
Het was een zeer informatieve avond, waarin duidelijk werd dat er heel verschillend wordt gedacht over wat de beste oplossingen zijn om de kosten voor de zorg in de hand te houden. Uit de zaal kwamen juist veel vragen die aangaven dat het met indicaties, doorverwijzingen enz. niet altijd allemaal op rolletjes loopt. Mensen blijken vaak doodsbenauwd om door de bezuinigingen een uurtje zorg kwijt te raken. Dat is nu juist dat uurtje waarmee ze nog net één keer per week buiten de deur komen om een boodschapje te doen.
Zomaar wat kreten die langs kwamen deze avond: Bureaucratie weghalen; Indicaties afschaffen; Doorgeslagen controledrift; Slimmer organiseren; Managers met topsalarissen eruit; Mens centraal,en… Fraude aanpakken.
De avond begon met het nog maar eens opnoemen van het rijtje bezuinigingen die de gemeenten en dus ook Almere boven het hoofd hangen, bij de overgang van verantwoordelijkheid naar de gemeenten voor jeugdzorg, AWBZ, en participatiewet. Voor de huishoudelijke hulp kan op dit moment die bezuiniging oplopen tot wel 40%. Alle sprekers waren het er over eens dat het bijna onmogelijk is om zo’n bezuiniging door te voeren zonder dat mensen het voelen. “Een beetje eraf OK, maar dit is onmogelijk zonder mensen te benadelen”, aldus wethouder Ineke Smidt.
Dat er zoveel onduidelijkheid is over wat er nu precies aan bezuinigingen gaat plaats vinden, was met name Wethouder Ineke Smidt een doorn in het oog. ‘’We zijn in Almere al sinds begin 2010 bezig met de transitie (overdracht van taken van het rijk en de provincie naar de gemeente). Dat proberen we zo goed mogelijk te organiseren en dan komt er opnieuw een circulaire met 7 miljoen aan bezuiniging; vervolgens nog eens 3 miljoen: De tijd dringt! Ik geef de landelijke overheid dan ook maar rapportcijfer 6” . Daar waren de ander sprekers het mee eens. Henk van Gerven gaf zelfs een 5 (lager mocht niet! van de gespreksleider).
Dhr. Kusters van Zorggroep Almere maakte zich met name zorgen over de splitsing van zorg en verblijf. “De ene taak komt bij de gemeente en de ander blijft bij de zorgverzekeringsmaatschappij. Mensen moeten soms zelfs op 3 plaatsen hun zorg regelen”. De wet waarin dit allemaal geregeld gaat worden, is net bekend gemaakt; de zgn. wet LIZ (de wet Langdurig Intensieve Zorg) . Deze wet moet er voor gaan zorgen dat er landelijk 10 miljard bezuinigd gaat worden op dit soort zorg. Omdat ouderen met lichtere indicatie straks niet meer in een verzorgingshuis terecht kunnen, moet de Zorggroep wellicht meer met de woningcorporaties gaan samenwerken om woonprojecten voor ouderen te ontwikkelen. Mensen wonen dan nog wel zelfstandig, maar regelen gezamenlijk hun zorg. Een soort
geclusterd zelfstandig wonen. Bedenk wel; “in Almere zullen er door de bezuiniging in ieder geval 150 plekken in verzorgingshuizen verdwijnen, terwijl de bevolking wel vergrijst”.
Derde spreker was Jenny Mast, regiocoach bij Buurtzorg, de vrij jonge organisatie die door heel Nederland huishoudelijke hulp en zorg levert. Zij werken met kleine autonome teams van een man of acht, die geheel zelfstandig de hulp organiseren voor hun cliënten. Daardoor hebben ze in vergelijking met andere organisaties maar weinig mensen op kantoor zitten. Er werken op dit moment door heel Nederland zo’n 6000 mensen bij Buurtzorg en op het hoofdkantoor in Almelo zitten maar 30 mensen. “Slimmer werken en de zorgverlener de regie teruggeven” is bij Jenny de slogan. Waar zij het meest voor vreest is de knip in de taak verzorging die bij de gemeente komt te liggen en de taak verpleging die weer bij de zorgverzekeringsmaatschappij blijft. Door al die veranderingen krijg je zo meteen weer onduidelijkheden bij doorverwijzingen door bijvoorbeeld sociale wijkteamwerkers. “Laat artsen en ziekenhuizen alsjeblieft gewoon blijven doorverwijzen.”
Henk van Gerven gaf aan dat iedereen het er over eens is dat je de zorg zo dicht mogelijk bij de mensen moet organiseren. “maar laat iedere gemeente niet zelf het wiel uitvinden. Stel de regels landelijk op en vul deze dan lokaal in en voer ze ook lokaal uit. Denk nu eens een keer andersom. Iedereen moet zorg kunnen krijgen Er is geld zat, maar het zit op de verkeerde plaats. Concurrentie en Marktwerking hebben ons niks opgeleverd. Denk maar eens terug. Vroeger had je de wijkverpleegkundige die al het nodige gewoon regelde. Later kwam dan het CIZ Centrum indicatiestelling zorg. Was dat nu een verbetering? En Henk had een advies: “Zorg dat de gelden voor WMO enzovoort geoormerkt worden. In Oss (de bakermat van de SP) wordt nu WMO geld gebruikt om het stadscentrum op te knappen. Dat moet toch niet kunnen!”.
Vanuit de zaal kwamen ook nog veel vragen over wat Almere doet aan preventie, want voorkomen is beter dan genezen! Daar was iedereen het mee eens. Maar de beschikbare middelen hiervoor zijn beperkt en er wordt dus weer een groot beroep gedaan op scholen, ouders en opvoeders. Maar…. als mensen ziek worden, of hulp nodig hebben, laten we dan regelen dat die zorg er is! Dat is gewoon een kwestie van beschaving! Of zoals Karel Glastra van Loon schreef “Zorg is geen markt!” in zijn lied “Een mens is meer”.
- Zie ook:
- Zorg
Reactie toevoegen