h

Verslag debatavond sociale huurwoningen in Almere

1 juli 2013

Verslag debatavond sociale huurwoningen in Almere

 

Plannen regering blokkeren sociale woningbouw.

 

 

Almere maakt zich zorgen over tekort aan en betaalbaarheid van sociale huurwoningen. Dat bleek maandagavond 17 juni in het Apollo hotel waar de afdeling Almere van de SP een debatavond organiseerde.

In een paneldiscussie voerden Erik Maassen van de Woonbond, wethouder Henk Mulder, SP tweede kamerlid Paulus Jansen en woningcorporatiedirecteuren Maarten Pel van de Alliantie en Arjan Deutekom van de GoedeStede het woord. Iedere spreker gaf aan dat de plannen van de minister Stef Blok dodelijk zijn voor de sociale huursector.

De heer Deutekom berekende dat de vermaledijde verhuurderheffing zijn corporatie jaarlijks een tekort van twaalf miljoen zal opleveren. Een corporatie die dit niet doorberekent aan zijn huurders is gedoemd op termijn failliet te gaan. Woningbouwcorporaties overleven als ze een commerciële verhuurder worden, als sociale verhuurder ga je het niet redden stelde Paulus Jansen. De huren worden zo opgedreven dat, als de huur betaald is, het voor mensen met kleine inkomens, armoe troef wordt, men zakt onder de armoedegrens. Als de regering zo door gaat sloopt men, op het gebied van sociale woningbouw, binnen 10 jaar wat in 100 jaar is opgebouwd aan sociale beschaving.

Ondanks alle onbeschaafde wet- en regelgeving die Den Haag dreigt op te leggen, moet Almere zich aanpassen aan de vraag van de inwoners van Almere, Almere een stad die veroudert beklemtoonde Maarten Pel. Almere moet een antwoord hebben op de vergrijzing, bijvoorbeeld mensen die ouder worden en kleiner willen wonen. Dat is momenteel haast onmogelijk omdat je in bijvoorbeeld in een duurder huis terechtkomt of uit je vertrouwde wijk moet vertrekken. Maar ook nieuwkomers op de sociale woningmarkt moeten voorzien worden, er zijn nu wachtlijsten van 6 jaar en langer. Een onhoudbare toestand. Wethouder Mulder merkt op dat ondanks de groei van de stad het aantal sociale woningen constant blijft. Er komt nieuw bij, maar ook wordt veel verkocht. Tevens verhogen de corporaties de huren zo gauw ze de kans schoon zien.

In de goed gevulde zaal gaven mensen aan dat ze van de Almeerse politiek en de corporaties creatieve oplossingen verwachten. Kom eens met goede en betaalbare ideeën werd er gezegd. Wethouder Mulder nam de uitdaging aan en beloofde binnen een half jaar met voorstellen te komen.

Reactie toevoegen

U bent hier