h

Laaggeletterdheid in Almere

4 februari 2011

Laaggeletterdheid in Almere

SabaSarfraz
Definitie:
Geletterdheid is de vaardigheid om gedrukte en geschreven informatie te kunnen gebruiken om te functioneren in de maatschappij.
Wist u dat één op de tien inwoners van onze stad laaggeletterd is? In Almere zijn er naar schatting 16.000 mensen in de leeftijd van 15-74 jaar laaggeletterd. Landelijk telt Nederland 1,5 miljoen laaggeletterden. Tweederde van hen heeft een Nederlandse achtergrond en een derde heeft een niet-Nederlandse achtergrond. Deze gegevens zijn schokkend en zorgelijk. Het gaat om een buitengewoon kwetsbare groep die nog niet assertief genoeg is om voor zijn eigen belangen op te komen.

Gezien de urgentie van het onderwerp heeft de SP-fractie in 2010 schriftelijke vragen gesteld aan het college. De beantwoording van de schriftelijke vragen door het college waren niet concreet en helder genoeg. De SP wilde met de schriftelijke vragen inzicht krijgen in het beleid, de kwaliteit van de uitvoering, de bereikte resultaten en evaluatie van deze resultaten. Ook heeft het college onvoldoende duidelijk gereageerd op de vraag naar de toekomstige plannen voor de aanpak van laaggeletterdheid. Men verschuilt zich achter de bezuinigingen. Juist nu de rijksoverheid minder geld beschikbaar stelt voor laaggeletterdheid (zo zijn de gelden voor ‘Volwassen Educatie’ in 2011 gehalveerd vergeleken met 2009), zal de aanpak van laaggeletterdheid nog meer efficiëntie en inzet van de gemeente vragen. En waar een wil is, is een weg: Rotterdam heeft bijvoorbeeld de ambitie om de laaggeletterdheid terug te dringen naar 0% ondanks de bezuinigingen bij de rijksoverheid.
Om toch over deze vragen heldere antwoorden te krijgen heeft de SP het onderwerp op 27 januari 2011 op de agenda gezet. Tijdens de behandeling van dit onderwerp op de Politieke Markt heeft de wethouder nog altijd niet helder kunnen maken:
- Wat het beleid voor het bestrijden van laaggeletterdheid is geweest in de afgelopen vier jaar?
- Hoe is het verlopen?
- Wat zijn de resultaten en de evaluatie?
- En vooral wat zijn ambitie en plan van aanpak voor de huidige termijn is?

De wethouder kwam niet verder dan het opnoemen van een aantal feiten en cijfers die al bekend waren. Wat wel helder werd, was dat de wethouder geïrriteerd raakte door de SP-vragen omdat deze de gemeente zoveel werk zouden hebben gekost. Wat zullen wij hierop zeggen?: had de wethouder zijn zaakjes t.a.v. laaggeletterdheid netjes op een rij gehad, dan waren die vragen niet nodig geweest. Laat staan, nog eens het onderwerp op de agenda zetten van de Politiek Markt.

De SP-fractie vindt het dan ook haar plicht om er zeker van te zijn dat deze groep voldoende taalaanbod krijgt. Dus wij laten het hier niet bij. Wij zullen de andere fracties in de raad benaderen om ons samen hard te maken voor deze kwetsbare groep en om zelfstandig participeren in onze maatschappij voor hen mogelijk te maken. Dat zijn wij als maatschappij aan deze stadsgenoten verplicht.

U bent hier