h

Werkbezoek na toezegging rondetafelgesprek Glastuinders

30 januari 2010

Werkbezoek na toezegging rondetafelgesprek Glastuinders

Vanmorgen om half tien hebben Peter Duvekot en ik een werkbezoek gebracht aan een delegatie van de glastuinders. Daar hebben we veel informatie ontvangen over het verloop van het proces tot nu toe. Over de communicatie met de gemeente en eerder gedane toezeggingen.
Onze indruk was vooral dat de glastuinders zich absoluut niet begrepen voelen door de gemeente en de politiek.

Tijdens de rondetafelbijeenkomst op 21 januari 2010 in het stadhuis, werd een heel concrete vraag gesteld over de bosstrook langs de Commelinweg. Met name over de uitruilconstructie met staatsbosbeheer. Die vraag kon ik daar niet beantwoorden. Daarom zijn we op de uitnodiging ingegaan om op een later moment eens rustig met elkaar de situatie te bespreken.
Vanmorgen om half tien stond de afspraak. Met veel moeite, door de vele gaten in de Jac. Thijsseweg, zijn we op de Commelinweg terecht gekomen.

Anthuria

Daar stond een kleine delegatie ons al op te wachten. We zagen daar vooral bevlogen ondernemers met hart voor de zaak. Er volgde al snel een uitleg over wijze van verlichting, verwarming en infectieziekten.

Vervolgens kwamen we ook tot de kern van een langslepend probleem. Al in 2003 is er gesproken over de bosstrook langs de Commelinweg. De bomen staan daar redelijk dicht tegen de kassen aan. Dat geeft naast extra schaduw, ook mogelijk extra kans op infectieziekten voor de planten in de kas. Dit probleem is door ambtenaren onderkend en zijn er toezeggingen gedaan, dat in de toekomst dat bosgebied wordt gekapt.
In december is er echter een besluit genomen door de gemeenteraad in het kader van de meerjaren grondexploitatie, dat dit stuk grond niet gekapt gaat worden uit kostenoverwegingen.

Procedureel valt er het een en ander op aan te merken. Omdat het op dit moment voor ons in ieder geval niet duidelijk is, zal ik daarover eerst eens ambtelijk navraag doen over de toezeggingen uit het verleden, in relatie tot het besluit in december 2009.

Na de verkiezingen zullen we verder aandacht besteden aan de vorm van de stuurgroep en of die wellicht in te richten is binnen het nieuw te vormen college.

Wordt vervolgd.

Marcel Hamminga- Fractie SP
gmhamminga@almere.nl


U bent hier