h

De WMO 2008 de 1ste verandering

22 januari 2008

De WMO 2008 de 1ste verandering

Almere kende in 2007 een overgangsjaar wat betreft de WMO(Wet Maatschappelijke Ondersteuning) nu is het 1e deel van de oude WVG(Wet Voorzieningen Gehandicapten) wetgeving ook voor de gebruikers merkbaar overgegaan in de WMO. Deze verandering is als eerste te merken in de huishoudelijke hulp. Wat betekend dat de huishoudelijke hulp en alfazorg sinds 1 januari 2008 gewijzigd zijn.

De oude vertrouwde naam van alfahulp is PA 1(Persoonlijke Assistentie) geworden, PA 2 doet meer dan schoonmaken denk bv aan hulp bij het voeren van het huishouden (wat moet wanneer worden gedaan) enz.
Deels blijft de hulp die ook medische handelingen doen gewoon vallen onder de AWBZ(Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten) en buiten de WMO.
Met de veranderingen naar PA 1 en PA 2 en wordt er herindicatie`s gedaan door Servicepunt Z, het voormalige CIZ en Lia.

Helaas zullen veel mensen die voorheen huishoudelijke hulp hadden, nu uit kunnen komen bij PA 1.
De problemen die daar door kunnen ontstaan zijn zeer divers, zo valt vaak de oude vertrouwde hulp weg, en moet men de hulp 100% zelf aansturen. En komt men zonder hulp te zitten tijdens ziekte of vakantie van de hulp.

Veel mensen met voorheen huishoudelijke hulp zijn niet instaat de PA1 zelf aan te sturen en zelf als werkgever op te treden, om dat ze bijvoorbeeld licht dementerend zijn of ander problemen hebben.
Maar ook voor de werknemers uit de huishoudelijke zorg verandert er veel. Hadden zij voorheen een vastcontract bij een thuiszorg organisatie en moeten zij nu vaak genoegen nemen met een nul uren contract, wat vaak inhoud dat ze geen recht hebben op een ziektewet uitkering en vakantie geld.
Deze mensen zijn net als de gebruikers van de regen in de drup terecht gekomen, veel van hun zekerheden zijn weg
Een voordeel is dat de gebruikers/cliënten nu hun hulp ook via een PGB (Persoons Gebonden Budget) kunnen laten lopen waarmee men bijvoorbeeld hun oude vertrouwde hulp kunnen inhuren.

De SP Almere heeft al een meldpunt WMO (gestart in September 2007), dit zal voorlopig zeker tot eind februari 2008 open blijven. Zodat cliënten, maar ook zorgverleners en werkgevers, de problemen en klachten en andere misstanden bij de SP Almere kunnen (anoniem)melden.
Het meldpunt is ook telefonisch bereikbaar op;

  • Dinsdag van 20.00 uur tot 21.00 uur
  • Donderdag van 15.00 tot 16.00 uur
  • op 06-48688911
  • Of via de website van de afdeling https://almere.sp.nl/wmo/wmo.shtml

    U bent hier