h

Veiligheid gaat ons allen aan!

30 september 2010

Veiligheid gaat ons allen aan!

Donderdag 23 september 2010 werd het veiligheidsprogramma van 2010 tot 2014 besproken in de gemeenteraad. Over het algemeen is de fractie positief over het programma. Er is inbreng geweest van diverse groepen en organisaties in de stad.
We hadden wel een paar die overigens door de burgemeester zijn overgenomen en worden verwerkt in het programma.

In het actieprogramma de fractie van de SP een aantal dingen op. Allereerst: In het beeld van Almere wordt een opmerking gemaakt over de oververtegenwoordiging van verdachten uit een aantal allochtone groepen. Wat ons betreft een discriminerende opmerking en zeker niet compleet.
Professor Fijnaut heeft onderzoek gedaan naar de situatie in Almere en is daar uitgebreider in geweest. Ik citeer Fijnaut: “Criminaliteit is in deze stad vooral een probleem dat gerelateerd is aan de jeugdige bevolking. Daarnaast zien we ook een oververtegenwoordiging van verdachten uit diverse allochtone groepen, vooral Antillianen en iets mindere mate Marokkanen en Surinamers. De daderprofielen kunnen per delict nogal verschillen. Bij gewelddadige vermogensdelicten zijn vooral minderjarige allochtonen oververtegenwoordigd. Bij geweldsdelicten zijn de daders vaker oudere, autochtone mannen.”
Het is niet voor niets dat criminologen terughoudend zijn met de relatie tussen criminaliteit, migratie en etniciteit. Dat geldt als een beladen en complex onderzoeksterrein binnen de criminologie.
De burgemeester is overtuigd geraakt van mijn opmerking over de onvolledigheid en heeft onze fractie toegezegd de opmerking compleet te maken.

Dan heb ik nog een opmerking gemaakt over de cijfers van de criminaliteit.
Er is een daling zichtbaar. Echter de onveiligheidsgevoelens nemen toe. Dat verhoudt zich niet met elkaar. Wat wij als fractie van de SP toch nog wel eens terug krijgen van mensen die wij spreken, is het feit dat het soms ook wel lastig is om aangifte te doen. Aangevers kunnen soms pas na 2 weken na ontdekking van het strafbare feit, aangifte doen. Of wordt er verwezen naar Internet. Dat waarschijnlijk als gevolg van een capaciteitsprobleem bij de politie. Als daarom de cijfers afnemen, is dit een logisch gevolg van de hogere drempel die wordt opgeworpen. Een en ander wordt ook door agenten zelf aangegeven in het politieonderzoek van de SP van november 2009 onder 10 duizend agenten en sinds vorige week in het onderzoek van 1 vandaag onder 4500 agenten.
”Er is kennelijk een hogere drempel om aangifte te kunnen doen en daarmee dalen logischerwijs de objectieve cijfers”
De burgemeester werd bijgestaan door de wijkteamchef van Almere Buiten, de heer van Zuthem. Hij herkende zich niet in mijn opmerking. Er wordt gestreefd om binnen 2 werkdagen een aangifte te hebben opgenomen van de burger. Op dit moment een antwoord dat voldoende is voor onze fractie.

Verder hadden we nog een opmerking over het onderdeel evaluatie: ”Wij zien bij het onderdeel inhoud managementinformatiesysteem dat structureel inzicht in prestaties en effecten per kwartaal door alle medewerkers die werkzaam zijn binnen het actieprogramma worden gerapporteerd. Bij het lezen van deze tekst zag ik de paarse krokodil al verschijnen. Ik heb over deze monitoring en evaluatie technische vragen gesteld. Het nieuwe managementsysteem is makkelijk op prestatieindicatoren in te vullen. Kan de portefeuillehouder onze zorg wegnemen van deze mogelijke toename van bureaucratie?”
De burgemeester heeft aangegeven dat juist in dat nieuwe systeem het invullen van de diverse onderdelen, slechts een uurtje werk is in de drie maanden. Het is efficiënt en simpel te bedienen. Wij zullen het onderwerp bureaucratie nauwgezet volgen.

Na de toezegging en het wegnemen van de zorgpunten, zijn wij enthousiast over dit veiligheidsprogramma. Zeker ook omdat de burgemeester de veiligheidsagenda prominenter op de politieke agenda zal plaatsen.
Wij zien er al naar uit om de volgende stap te zetten. Dat is de stap naar de wijziging van de Algemene plaatselijke verordening. Deze APV is gewijzigd en wordt binnenkort naar de raad gestuurd.

U bent hier