Vragen over vervuilende staalslakken: "Gezondheid Almeerders altijd voorop"
Vragen over vervuilende staalslakken: "Gezondheid Almeerders altijd voorop"

De SP in Almere maakt zich zorgen over het mogelijke gebruik van vervuilende materialen zoals staalslakken en menggranulaat in de stad. Aanleiding is een uitzending van Nieuwsuur op 16 mei, waarin naar voren kwam dat reststoffen uit de staalindustrie op grote schaal in Nederland zijn toegepast, met risico's voor bodem, grondwater en volksgezondheid. De SP heeft daarom schriftelijke vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders.
Het SP-raadslid David de Vreede wil onder meer weten of en op welke schaal staalslakken in Almere zijn gebruikt. En als dit niet bekend is, of het college dit wil laten onderzoeken. Hij benadrukt dat hergebruik van materialen alleen mag plaatsvinden als het aantoonbaar veilig is. De Vreede waarschuwt voor greenwashingpraktijken waarbij schadelijke reststoffen onder het mom van duurzaamheid worden toegepast in parken, fietspaden of speelplaatsen.
David de Vreede: "Wij willen uitsluiten dat Almere een dumpingplaats is voor vervuilende industrieafval. Als er ook maar enige twijfel bestaat over de veiligheid van deze materialen, dan moet het gebruik ervan direct worden gestopt. De gezondheid van inwoners en bescherming van ons leefmilieu staan voorop."
Onlangs bleek dat in Almere paden zijn aangelegd met vuil meng- en puingranulaat. Ook door SP'ers is dit op meerdere plaatsen, waaronder op het Almeerderstrand, waargenomen. "Wij vinden dat meng- en puingranulaat in de toekomst alleen nog maar mag worden gebruikt als funderingsmateriaal en voor tijdelijke bouwwegen. Zeker niet als definitieve wandelpaden. Dit beleid wordt in onze buurgemeente Lelystad al gevoerd!" betoogt De Vreede.
Volgens De Vreede is het bestempelen van meng- en puingranulaat als circulair product 'greenwashing'; beleid dat duurzamer wordt gepresenteerd dan dat het daadwerkelijk is. Een echt circulair beleid zorgt ervoor dat schadelijke stoffen niet opnieuw verspreid worden, zo is ook in het coalitieakkoord benadrukt. Onlangs werd in de gemeenteraad al een voorstel aangenomen om extra geld uit de opbrengst van de toeristenbelasting te bestemmen voor het saneren van wandelpaden met vervuild puingranulaat, waarbij dit vervangen wordt door natuurlijke materialen.
- Zie ook:
- Fractie 2022–2026