h

'Een informatieve avond waar we energie van kregen'

17 december 2022

'Een informatieve avond waar we energie van kregen'

"Overigens hebben ze hier de stoelen in twee minuten opgeruimd. Dat is wel weer knap", concludeerde politiek journalist Chris Aalberts na afloop van de Kosten Omlaag-bijeenkomst gisteravond in Almere. Meer ter zake was een opmerking die hij in zijn artikel plaatste. "Hier zitten de mensen die er echt onder lijden. [Bij andere partijen] is de prijzencrisis veelal een abstractie." Met SP-volksvertegenwoordiger Peter Kwint en landelijk campagneleider Jimmy Dijk werd de bijeenkomst een boeiende uiteenzetting over de stijging van de kosten en mogelijkheden om daartegen in verweer te komen.

Vanuit de zaal kwamen emotionele verhalen over hoe de stijgende kosten persoonlijk ervaren werden. Daarbij ging het uiteraard vooral over de energierekening, maar ook de duurder wordende boodschappen, de prijs van benzine, de door de jaren gestegen huurkosten en het eigen risico in de zorg werden als grote problemen ervaren. Kwint en Dijk legden uit hoe privatiseringen in de energie, de zorg, het openbaar vervoer en post er vooral toe leidden dat het geld wegsijpelt naar de aandeelhouders. En hoe de SP na jarenlang een roepende in de woestijn te zijn geweest, steeds meer steun krijgt voor het standpunt deze diensten terug in publieke handen te brengen. Onder de bevolking, bij maatschappelijke organisaties en zelfs bij andere politieke partijen in het parlement. 

"Een informatieve avond waar we energie van kregen", zo vatte een aanwezige de bijeenkomst samen. "Naar de borrel!", schreef Chris Aalberts op Twitter. De SP gaat door met het voeren van actie voor het terugbrengen van onder andere de energie in publieke handen. De teller van de volkspetitie staat inmiddels op 85.000 en in 2023 volgen er nieuwe bijeenkomsten, lokale acties en op 11 februari een landelijke demonstratie in Amsterdam.

U bent hier