h

Aankondiging protestactie van SP en PvdD: Stop bomenkap Westerdreef !

22 oktober 2021

Aankondiging protestactie van SP en PvdD: Stop bomenkap Westerdreef !

Foto: Eibert

Zaterdag 30 oktober houden de SP en Partij voor de Dieren samen met bewoners een protestmars tegen de bomenkap langs de Westerdreef. De mars start om 14:00 uur bij de afslag Uithof aan het Montessoripad en voert naar de Markt in Almere Haven. Onder het motto "Kappen met kappen, Stop Kaalslag" brengt de bekende Havenaar en zanger-accordeonnist Nicolaas Scharn zijn Bomenlied ten gehore en wordt het protest gedeeld met het publiek.

Vorig jaar was de gemeente voornemens alle bomen langs de Westerdreef te kappen en slechts gedeeltelijk te vervangen. Door bewonersacties, gesteund door de SP en de Partij voor de Dieren, is dit voorkomen. De gemeente heeft haar plannen inmiddels aangepast en wil meer dan de helft van de bomen kappen uit angst voor omwaaien. De afgelopen jaren is er geen enkele boom langs de Westerdreef omgewaaid.

De actievoerders worden in hun bezwaren gesteund door de Wageningse boomexpert Kopinga die een onafhankelijk onderzoek heeft uitgevoerd in opdracht van de SP.

Volgens Kopinga zijn de bomen nog maar op de helft van hun levensduur en kunnen zeker nog 40 jaar mee. Naarmate ze ouder worden krijgen ze een gunstiger hoogte-dikte verhouding waardoor ze alleen maar stabieler en dus veiliger worden.

Binnenkort beslist de gemeenteraad over de bomenkap. De SP en de Partij voor de Dieren doen een laatste oproep aan de raad om te kiezen vóór groen en leefbaarheid en tegen schijnveiligheid: "De bomen langs de Westerdreef vormen een monumentale “Groene Tunnel” door Almere Haven. Laat dit ecologisch erfgoed niet verloren gaan!"

In de media;

Almere nieuws

Omroep Flevoland

 

Reactie toevoegen

U bent hier