h

Haven en SP in spanning over Westerdreef

1 februari 2021

Haven en SP in spanning over Westerdreef

Foto: Eibert

Enkele dagen terug is gestart met de trekproeven op de Abelen langs de Westerdreef. Hiermee wordt de stabiliteit van de bomen vastgesteld. Hoog in de bomen wordt een kabel bevestigd, die met een lier wordt aangetrokken. Dit kan tot orkaankracht. Met geavanceerde apparatuur wordt de uitgeoefende kracht gemeten. 

 

Afgelopen zomer berichtte de gemeente dat alle bomen langs de Westerdreef -al vanaf september- gekapt zouden worden. Reden: “pluisoverlast”, vallende takken en instabiliteit van de bomen. Dit leidde tot een storm van protest, waarop de SP besloot om de bewoners waar mogelijk te ondersteunen. Zij startten een petitie die in korte tijd meer dan 1200 keer getekend werd. De SP stelde schriftelijke vragen aan het College en trok de omliggende buurten in om de bewoners huis-aan-huis te informeren en te betrekken. Ook gaf de SP bomenexpert Kopinga opdracht voor een second opinion. Die luidde: de Abelen zijn pas op de helft van hun leven, dode takken onderin de kroon zijn normaal en kunnen gesnoeid worden, pluisjesallergie is vermeend en klachten daarover mogen geen rol spelen. Tenslotte kunnen twijfels over de stabiliteit weggenomen worden door een bomentrekproef, aldus Kopinga.

 

Bomencommissie volgt second opinion

Wethouder Van Garderen hield lang vol dat de Abelen instabiel zijn doordat ze in een te dun laagje klei op opgespoten zand wortelen en dat ze de second opinion niet zou meewegen. De raad, uitgezonderd de SP, PvdD, PVV en Nida, steunde haar daarin. De wethouder reageerde ook gepikeerd op het verzoek van de SP om een bomentrekproef te doen. Dat verzoek was onreglementair en buiten de orde van de gemeenteraad. Later nam ze gelukkig toch de second opinion van Kopinga in ontvangst en gaf hem mee aan de gemeentelijke Bomencommissie, die in november een advies uitbracht dat overeenkwam met de second opinion waar de SP opdracht voor had gegeven. 

 

Behoud van de “tunnel van groen”

Ook de Bomencommissie adviseerde tot de bomentrekproef die nu uitgevoerd wordt. Met maar liefst 40 bomen wordt hij nu zelfs groter uitgevoerd dan Kopinga adviseerde. De werkzaamheden duren anderhalve week en worden in overleg met Kopinga uitgevoerd door Pius Boomverzorging, een toonaangevend bedrijf op het gebied van boomverzorging. De Havenaren en de SP zijn in spanning over de uitkomsten, maar die zullen nog een week of 3 op zich laten wachten. De uitkomsten bepalen in welke mate de iconische “tunnel van groen”, waarlangs de Havenaren zo graag thuiskomen en de “bosrand” waaraan zij zo graag wonen, kunnen worden behouden.

 

Reactie toevoegen

U bent hier