h

Onze visie als SP Almere op het energiebeleid

16 juni 2020

Onze visie als SP Almere op het energiebeleid

Foto: SP

Onderstaand onze visie als SP Almere op het energiebeleid, naar aanleiding van de vele RES (Regionale Energiestrategie) gesprekken.

Allereerst onderschrijven wij als SP de noodzaak om energie schoon op te wekken. Wij vinden het echter van groot belang dat het "rekensommetje" niet alleen op papier klopt, maar dat de wereld en de leefbaarheid van onze stad er ook daadwerkelijk bij gebaat zijn. Daarom brengen we donderdag de onderstaande twee moties in stemming.

De laatste weken is het onderwerp houtige biomassa weer volop in het nieuws. Waar deze centrales op papier CO2 besparing opleveren, stoten ze in werkelijkheid meer CO2 uit. Daarnaast ontstaat er veel fijnstofuitstoot dat volgens het RIVM de volksgezondheid in gevaar brengt en worden er in landen als de VS, Estland en Rusland gezonde bossen plat gekapt om hier in Nederland in de oven te gooien. Wij vinden dit pure greenwashing en schijnduurzaamheid en dienen daarom een motie in om biomassacentrales in de toekomst uit te sluiten in het energiebeleid. Eind vorig jaar dienden wij met succes een motie in waarin de Raad zich uitsprak tegen de biomassacentrale in Diemen. Helaas trok Vattenfall zich hier in haar arrogantie weinig van aan en gaf de provincie Noord-Holland definitief de vergunning, waardoor we de ingebruikname van dit fijnstofkanon niet meer kunnen stoppen. Daarom is het des te belangrijker dat houtige biomassacentrales in de toekomst worden uitgesloten in de Flevolandse regionale energiestrategie (RES) en het lokale Almeerse energiebeleid. 

Tevens dienen wij een motie in om de aanpak van asbestdaken te koppelen aan de verduurzaming van daken. Eerder dit jaar steunde de Raad unaniem de motie op initiatief van de SP om als Almere de landelijke Samenwerkingsverklaring Aanpak van Asbestdaken te onderteken. Daarnaast is er veel weerstand tegen zonnepanelen op landbouw en natuurgrond. Door beide problemen tegelijk aan te pakken slaan we twee vliegen in één klap. Enerzijds wordt de sanering van asbestdaken, die een bedreiging voor de leefomgeving vormen, gestimuleerd, anderzijds worden de gesaneerde daken vervangen door geïsoleerde daken met zonnepanelen en wordt de verduurzaming op gang geholpen. Aangezien Almere nog zo'n 1800 asbestdaken telt (van kleine schuurtjes, tot grote loodsen) kunnen er op deze wijze grote oppervlakken zonnepanelen geplaatst worden. Hierdoor hoeven er veel minder zonnepanelen op land te worden geplaatst. Een win-winsituatie waar iedereen baat bij heeft. Geen kankerverwekkend asbest op de daken, minder landschapsvervuiling door lelijke zonnevelden en energiebesparing en opwekking van groene energie wat bewoners en ondernemers in onze stad meteen terugzien in hun portemonnee. 

1Almere schreef er het volgende artikel over:

https://www.1almere.nl/2020/06/18/sp-asbest-eraf-geisoleerde-daken-met-zonnepanelen-erop/?fbclid=IwAR05AkHIz1Cq5gBnsYWocqaNh0WlnnG2S_Z7Js9vSb9_1jE73PqY_d3lUrI

Reacties

SP Oss heeft op 8 maart 2018 een motie ingediend om de kosten van asbestverwijdering mee te laten tellen voor de duurzaamheidslening tbv dakisolatie. Deze is aangenomen en in de verordening verwerkt.

Reactie toevoegen

U bent hier