h

SP doneert moestuintjes aan AanMere

26 mei 2020

SP doneert moestuintjes aan AanMere

Foto: SP Almere

Precies een week geleden gingen bestuurslid Jolanda Haft en onze organisatiesecretaris Jerney Wijnand langs bij AanMere om benodigdheden voor een moestuin te doneren aan de bewoners.

AanMere is een woonproject voor mensen met ASS (autisme) in Almere Buiten. AanMere is het eerste project van de Stichting BWA-Almere (Stichting Begeleid Wonen Autisme Almere). Wat het project uniek maakt is dat bewoners hun eigen zorg kunnen inkopen indien nodig. Op deze manier is het mogelijk voor hen om fijn en zelfstandig te wonen.

Het is een prachtig project wat met veel aandacht nu een jaar geleden is gelanceerd. Het appartementencomplex is zo ingericht dat de bewoners zo weinig mogelijk last hebben van prikkels, die ze in standaard-complexen wel zouden hebben en die hun wooncomfort en mentale gesteldheid negatief kunnen beïnvloeden. Daarnaast is er ook aandacht besteed aan het gevoel van veiligheid voor de bewoners zodat zij zich zoveel mogelijk op hun gemak voelen.

Als SP Almere kwamen we op de hoogte van dit project door onze voormalige fractievoorzitter Ans DeSumma. Zij is op politiek gebied actief betrokken geweest bij het project om ervoor te zorgen dat het officieel van start kon gaan en het de nodige vergunningen en subsidies kreeg. Als partij hebben we daarom een jaar geleden ook een donatie gedaan aan de stichting.

Wegens de omstandigheden door corona wilden wij de bewoners laten weten dat we aan ze denken in deze moeilijke tijd en horen hoe zij deze situatie ervaren. We hoorden dat ze heel graag een moestuintje zouden willen beginnen. En met het mooie weer de laatste tijd leek dat ons een goed geschenk voor de bewoners. Jolanda en Jerney zijn daarom op 19 mei langs gegaan met zakken grond, kweekbakjes, verschillende soorten zaadjes en nog wat kruidenplanten die SP Almere heeft ingeslagen. De bewoners waren er zeer blij mee.

Vervolgens kregen ze van Marianne (begeleider bij AanMere), Maartje en Alicja (twee bewoonsters) een rondleiding. Ze waren zeer onder de indruk van de inrichting van het complex. Alles zag er zeer keurig en mooi afgewerkt uit. Er werd wel aangegeven dat er nog wat dingen toegevoegd moeten gaan worden zoals een beamer voor in de woonkamer, maar voor de rest is het complex aardig compleet.

De bewoners hebben hun eigen woning met alles erop en eraan vertelden Maartje en Alicja, die een woning delen. Een eigen keukentje, badkamer, woonkamerruimte en een slaapkamer. Daarnaast is er de gezamenlijke woonruimte waar normaal gesproken activiteiten worden georganiseerd en de bewoners zelf mogen bepalen of ze hier aan mee doen: alles is vrijwillig.
Maartje en Alicja waren zeer te spreken over hun woning in het complex. Ze voelen zich er veilig en op hun gemak. Daarnaast mogen ze ook nog huisdieren hebben, iets wat in veel appartmenten niet is toegestaan. En belangrijker nog: ze zijn er gelukkig en hebben door deze woning een goede basis om met hun studie en/of werk bezig te zijn.

Het bezoek was een leerzame ervaring en we hopen dan ook snel weer een keer terug te kunnen komen om te zien hoe het staat met de moestuin!

Foto: SP Almere
Foto: SP Almere
Foto: SP Almere

Reactie toevoegen

U bent hier