h

Burgemeester neemt boek in ontvangst van Harry van Bommel

12 januari 2016

Burgemeester neemt boek in ontvangst van Harry van Bommel

Foto: SP Almere / SP ALMERE

Vorige week overhandigde SP-Tweede Kamerlid Harry van Bommel het vijfhonderdste exemplaar van zijn boek ‘Surinamers in de polder’ aan Franc Weerwind, de burgemeester van Almere. Van Bommel: ‘Ik vind het belangrijk dat deze mijlpaal juist in Almere plaatsvindt, want in deze stad wonen relatief de meeste personen van Surinaamse afkomst. Zo’n 11 procent van alle Almeerders heeft Surinaamse roots.’Almere is bovendien de eerste grote stad met een burgemeester van Surinaamse afkomst. Van Bommel: ‘In het boek wordt door twee hoofdpersonen gezegd dat het slechts een kwestie van tijd is tot een Surinaamse Nederlander burgemeester is van een grote stad, minister wordt of zelfs premier. Ook daarom is Almere dus een goede stad voor de boekoverhandiging.’

In ‘Surinamers in de polder’ schetst Van Bommel vijftien portretten van bekende en minder bekende Surinaamse Nederlanders. In de zomer van 2015 voerde hij intensieve gesprekken met hen en vroeg ze naar de reden voor hun komst naar Nederland, hun leven hier en hun kijk op Nederland en de relatie met Suriname. Hierdoor ontstonden vijftien unieke verhalen die invulling geven aan de historie die Nederland en Suriname al ruim drie eeuwen delen sinds de periode van kolonialisme en slavernij. De persoonlijke geschiedenissen lopen door tot in het heden met de komst van vluchtelingen uit Noord-Afrika en de discussie over Zwarte Piet.

In het boek staan onder meer portretten van Humberto Tan, Noraly Beyer, Prem Radhakishun, Jetty Mathurin, Romeo Hoost en Sylvana Simons. De Almeerse Donita Singodikromo werd door Van Bommel benaderd voor deelname vanwege haar bestuurlijke activiteiten voor de Surinaams-Javaanse welzijnsvereniging Bangsa Jawa. Zij overhandigde het vijfhonderdste exemplaar van het boek samen met het SP-Kamerlid aan de burgemeester. Van Bommel: ‘Ik zal het boek ook nog aan een aantal andere burgemeesters aanbieden, vooral in gemeenten met veel Surinaamse Nederlanders. Ik hoop dat raadsleden van die gemeenten het dan ook zullen lezen zodat ze de inwoners van hun eigen gemeenten nog beter leren kennen.’

Het boek is te koop bij de Almeerse boekhandel Stumpel, tegenover het stadhuis. Op zaterdag 12 april om 15.00  zal Van Bommel in de coffeecorner van de boekhandel een presentatie houden en het boek signeren. Boekhandel Stumpel heeft het boek op voorraad en het is ook via de webshop van de SP verkrijgbaar.  

Reactie toevoegen

U bent hier