h

Jongerendebat: "Jongeren & Schulden"

17 maart 2015

Jongerendebat: "Jongeren & Schulden"

Woensdagmiddag 12 maart was er een geslaagd jongerendebat in de Burgerzaal van het stadhuis. In het kader van de week van het geld was het thema "Jongeren en Schulden". Georganiseerd door Avanti Platform voor Diversiteit, Learn2work, Plangroup en de gemeente Almere. Deelnemers aan het debat waren jongeren, jongerenwerkers, schuldhulpverlening, raadsleden en wethouder Froukje de Jonge.

De SP had Hans Everhard en Asjen van Dijk afgevaardigd. Het probleem van schulden is groot. Het heeft zeer nare gevolgen voor de samenleving en met name de mensen die in schulden verkeren, zelf. Men verkeert in een continue stress als je diep in de schulden zit, het leidt tot huisuitzettingen, depressie en erger.

Het Nibud heeft veel nuttige informatie over geldzaken, en hoe uit de schulden te blijven, op haar site staan. Maar in veel gevallen ga je daar naartoe als het te laat is. De kunst is het voorkomen van schulden. Jonge mensen zijn soms naïef. In een filmpje op de site van Avanti Almere zie en hoor je hoe kinderen soms met geldzaken omgaan en wat een moeilijke weg het is om weer schuldenvrij te worden, een lange weg van bewindvoering en een zeer karig bestaan om weer uit de diepe schulden te komen. Grote bedrijven hebben een zorgplicht voor hun klanten en zouden moeten onderzoeken of mensen een kostbare investering als smartphone en dure kleding kunnen betalen. Het is vrij makkelijk om je diep in de schulden te steken blijkt uit meerdere verhalen.

Incassobureaus zijn keihard, boven op de schuld komen dikke percentages boete en de schuld groeit je al snel ver boven je hoofd. Wat kan de politiek hier aan doen was een terechte vraag op deze debatmiddag. Ten eerste stimuleren dat er goede voorlichting komt, met name ook via het onderwijs.

Onder andere werd voorgesteld om alle zeventienjarigen een verplichte voorlichting te geven over geldzaken, voordat op hun achttiende, los van hun ouders, er een grotere kans op het maken van schulden ontstaat.

De SP volgt verdere ontwikkelingen op dit terrein.

Reactie toevoegen

U bent hier