h

Cultuurdebat

17 maart 2015

Cultuurdebat

Woensdag 12 maart was er een debat over de staat van de cultuur in Almere. Namens de SP was Asjen van Dijk toehoorder. In het panel zaten wethouder Frits Huis, Hein Walter (kunstenaar), de directeur van Corossia en als vierde Boto van der Meulen, de initiatiefnemer van Stadslab.

Frits Huis gaf aan dat over de evaluatie van HA Cultuur en de plannen daaromtrent de gemeenteraad binnenkort een voorstel onder ogen krijgt. Hij kan daar vanavond niets over zeggen, dit tot teleurstelling van een aantal aanwezigen in de zaal.

Er werd gesproken over hoe je als kunstenaar(scollectief) aan subsidie kan komen. Het is mogelijk je te richten op andere fondsen dan Almeerse en die uit Flevoland, maar intussen zijn er gemeentelijke aanjaaggelden beschikbaar via een op te richten stichting Het Cultuurfonds, dat de komende jaren zes ton per jaar beschikbaar heeft voor projecten in de culturele sector. Interessant is te vernemen dat Corossia een nieuw publiek in stad vindt. Een bijzondere ontwikkeling is het Stadslab, een project dat misschien restaurantjes, ateliers, bedrijfjes, een bio boerderij, hennepteelt, paddestoelen, speelterreinen en dergelijke opleveren kan.

Dit is gepland op het al jaren braakliggende stuk grond van 12 hectare dat achter de voormalige paviljoens ligt naast de Cinemadreef. Frits Huis wijst erop dat het zeer kostbare grond is met eigenlijk een andere bestemming. Mensen in de zaal vertellen dat het al jaren braak ligt en als je er nu iets mee doet, je aan veel behoeften van mensen en ondernemingen in de cultuursector kunt voldoen, tegen aanvaardbare kosten en het zal ook het een en ander opleveren. De wethouder houdt voorlopig de boot af lijkt het, hij doet geen toezeggingen.

Iemand in het publiek zoekt al tijden een betaalbaar atelier, en heeft ideeën hoe dat te verwezenlijken. Frits Huis zegt toe dat als je hem mailt met goede ideeën, ondersteunt hij je waar mogelijk.

Reactie toevoegen

U bent hier