h

Grote Opkomst SP-Cafe

15 februari 2014

Grote Opkomst SP-Cafe

In Restaurant “The Boathouse” langs onze mooie Noorderplassen heeft de SP het SP café georganiseerd voor het Midden- en Klein Bedrijf (MKB) en Zelfstandigen Zonder Personeel (ZPP-ers).

Tijdens dit café hebben we gezocht naar de knelpunten, wensen en problemen van deze groep ondernemers en wat de politiek hierin voor ze kan betekenen. Volgens de SP vormt  het MKB en de ZZP-ers banenmotor van onze stad en momenteel  moeten we er uitgebreid kennis van nemen wat er speelt bij deze groepen ondernemers.

Om de aanwezigen goed te woord te kunnen staan en zoveel mogelijk van hun vragen te beantwoorden, hebben we Sharon Gesthuizen (Tweede Kamerlid), Mario Bakker (VBA) en wethouder Mark Pol uitgenodigd. De heer Pol heeft zich helaas om persoonlijke redenen moeten verontschuldigen.

Er was een breed publiek aanwezig met vertegenwoordigers van de winkeliers uit Almere Buiten, ZZP-ers uit heel Almere, ondernemers uit de Buitenvaart, leden van de Vereniging Bedrijfskring Almere, winkeliers uit Almere Stad, etc. etc.

Er vond een levendige discussie plaats over allerlei onderwerpen die in deze bedrijfsgroepen spelen, zo is het onderwerp “betaald parkeren” voor de winkeliers in Almere Buiten nog steeds een heikel punt. De SP heeft in haar verkiezingsprogramma opgenomen, dat de diverse winkelgebieden allemaal op gelijke wijze behandeld dienen te worden. Dus overal betaald parkeren – maar de eerste 2 uur gratis of tegen een zeer gereduceerd tarief, of het nu Almere Haven, Stad, Poort of Buiten betreft.

Ook staat de SP voor het ontwikkelen van een overslag terminal en dit onderwerp is voor de ondernemers op de Buitenvaart weer van groot belang. Zij zien hier kansen voor het ontwikkelen van bedrijvigheid en het creëren van werkgelegenheid.

ZZP-ers maken zich voornamelijk zorgen over arbeidsimmigratie vanuit nieuwe EG landen, waardoor de lonen en uurtarieven in heel Nederland (dus ook in Almere) sterk onder druk komen te staan. Sharon kon hier heel duidelijk over zijn. De SP streeft er landelijk naar om weer met werkvergunningen aan de slag te gaan en op deze manier te voorkomen dat de lonen en uurtarieven in Nederland  naar een onverantwoord asociaal niveau worden gebracht.

Een aantal ondernemers op de Markerkant heeft danig te lijden van de grote onzekerheid waarin ze al geruime tijd leven. Mogen ze hun bedrijf op dit terrein nu wel of niet voortzetten? In de Gemeenteraad gaat de SP zich inzetten om sneller duidelijkheid te verschaffen als dergelijk zaken spelen.

Vanuit de VBA komen geluiden om Almere tot een innovatieve stad te laten ontwikkelen, met nadruk op technische opleidingen. Uiteraard staat de SP ook voor scholing die nauw aansluit op wat onze maatschappij nodig heeft en we dragen de technische opleidingen dan ook een warm hart toe. We gaan ons inzetten voor het creëren  van voldoende stageplaatsen en werkervaringsprojecten. De SP maakt zich er sterk voor om nadrukkelijk  naar de mogelijkheden van  nieuwe technologieën  te kijken die in de Buitenvaart ontwikkelt kunnen worden, denk hierbij aan Nano technologie.

Op weg naar de realisatie  van de Floriade 2022 is het van belang dat  de lokale ondernemers hier volop bij betrokken worden. De Floriade 2022 kan in de ogen van de SP slechts een kansrijk project worden als het bedrijfsleven hier de schouders onderzet en de rekening niet op de belastingbetaler wordt afgewenteld. Hiervoor is het nodig dat  er binnen de gemeenteraad steun gevonden kan worden om de Almeerse bedrijven nadrukkelijk erbij te betrekken , op deze wijze wil ook  de SP haar verantwoordelijkheid bij dit project nemen..

Ook wil de SP zich inzetten voor een zorgvuldige  aanbesteding van diensten en goederen. Daar waar mogelijk, is de SP er voorstander van  om de  Almeerse bedrijven een reële kans bij de aanbestedingen te geven  en door het voorkomen van “stapeling” hen een eerlijke kans te geven waardoor  projecten niet uitbesteed hoeven te worden aan bedrijven van buiten de provincie of zelfs van buiten Nederland.  Almere moet zonder protectionistisch te worden  een beleid  nastreven waarbij de ontwikkeling van de Almeerse economie voorop komt te staan.

In  het verkiezingsprogramma stelt de SP voor om – onder strenge regels en voorwaarden – legale wietteelt in het kassengebied te ontwikkelen. Dit kan banen creëren en houdt misdaad beter buiten de deur.

De ondernemers waren verrast door alle raakpunten die er tussen de partijen zijn gevonden. Al met al hebben alle partijen aan de avond een positief gevoel overgehouden en we zullen nu en in de toekomst dan ook  vaker met elkaar om de tafel gaan, bijvoorbeeld door werkbezoeken af te leggen en bijeenkomsten bij te wonen.

Het is van groot belang dat de politiek weet wat er speelt bij deze groepen ondernemers en dat we hen steunen in het aanzwengelen van de banenmotor.

Foto: Fred Rotgans

Reactie toevoegen

U bent hier