h

Kop in het zand over huishoudelijke hulp

27 januari 2013

Kop in het zand over huishoudelijke hulp

 

Zo’n 3000 Almeerse 65 plussers, die huishoudelijke hulp krijgen, worden de dupe van rigoureuze bezuinigingen van Rutte/Samsom.

Die twee hebben namelijk wat voor ons in petto.

De landelijke overheid kiepert de verantwoordelijkheid voor het verlenen van de huishoudelijke hulp over de schutting naar de gemeente, maar bezuinigt er tegelijkertijd wel even 75% op.

Afgelopen donderdag werd er gestemd over het voorstel van de SP om de wethouder in Almere een onderzoek uit te voeren naar de desastreuze gevolgen van deze bezuinigingen op de huishoudelijke hulp. En daarover een brandbrief aan de eerste kamer te sturen.

Helaas de motie werd met minimaal verschil verworpen.

Kop in het zand dus van met name VVD, PvdA, CDA/CU en D66.

 

Tijdens de politieke markt zijn de door het kabinet voorgenomen bezuiniging op de huishoudelijke voorzieningen aan de orde geweest. De grondhouding van de Almeerse coalitiepartijen VVD, PvdA  CDA /CU en D66,  was dat de SP dit onderwerp wel weer heel erg negatief benaderde. “Het is nog maar een eerste gedachte”, “wacht nou eerst de uitwerking af,  jullie zullen zien dat het allemaal wel meevalt”. En de grootste dooddoener  was natuurlijk: “Dit is landelijk beleid en daar gaan wij niet over”, “kortom ga nou maar rustig slapen, het komt allemaal wel goed, er moet nu eenmaal bezuinigd worden”.  De  ingebrachte argumenten werden schouderophalend aangehoord en tot een inhoudelijke discussie is het verder nooit gekomen.

 

Dat de verantwoordelijkheid  voor de huishoudelijke voorzieningen als onderdeel van de WMO over de schutting van de gemeenten werd gekieperd, maar dat er wel 75% van het huidige budget aan de andere kant van die schutting blijft, werd als vanzelfsprekend aanvaard. Dat er 80% van de ruim 3000 mensen die van de regeling gebruik maken daardoor in de problemen zullen komen sprak de coalitie partijen niet aan.

 

Dat de mantelzorgers nog meer moeten gaan doen, is blijkbaar vanzelfsprekend.

Het onlangs verschenen rapport van de VMCA (vrijwilligers en mantelzorg organisatie). Is  waarschijnlijk ook niet gelezen. Hierin wordt duidelijk, dat bij de mantelzorgers het water (financieel en fysiek) aan de lippen staat.

Dat voor 90% van de mensen het doen van de boodschappen gewoon al binnenkort geschrapt gaat worden, vindt men blijkbaar normaal. De genoemde motie die was is ingediend, haalde het niet. 18 voor 19 tegen. De gehele oppositie ging gelukkig wel mee.

 

De SP vindt dat de coalitiekoppen meters het zand in gaan. Wij vrezen dat we in de nabije toekomst, helaas, de gevolgen van deze voornemens weer snel op de politieke agenda zullen verschijnen. 

Reactie toevoegen

U bent hier