h

Veiligheid betekent ook keuzes maken.

16 april 2012

Veiligheid betekent ook keuzes maken.

wietblad
Afgelopen donderdag stond op initiatief van de VVD de veiligheid op de agenda. Een aantal voorstellen werd door de VVD gedaan. Een aantal waren echt compleet overbodig. Deze worden namelijk al uitgevoerd. Voor de SP reden om een echte keuze voor te stellen.

Het leek wel een wedstrijdje ver plassen afgelopen donderdag. De ene fractie probeerde de andere af te troeven in maatregelen. Zelfs het belachelijke preventief fouilleren kwam weer voorbij. Gelukkig dat de hoofdofficier van justitie de fracties temperde dat er vooral een goede analyse en onderbouwing voor dit instrument onder hoort te liggen. En die is er gewoonweg niet.

Voor ons liggen echte keuzes voor de hand.

Dan wil ik het toch even kort hebben over de hennepproblematiek. Allerlei mythes zijn in het rond gestrooid om vooral aan te tonen hoe verschrikkelijk de wietindustrie is.

Mythe 1: de hennepteelt in NL is in handen van de georganiseerde misdaad. In het vorige maand verschenen rapport "Geldbomen op zolder, thuiskwekers van hennep in beeld" opgesteld door IVA beleidsonderzoek en advies, in opdracht van de taskforce aanpak georganiseerde hennepteelt, werd deze mythe ontkracht. De gemiddelde thuiskweker is 40 jaar oud, heeft een betaalde baan en ook nog een koopwoning. Wietplantjes kweken doet hij om zijn hogere uitgaven te compenseren.

Mythe 2: 80% van de nederwiet is bestemd voor de export.
KRO reporter onthulde onlangs dat een vertrouwelijk intern politierapport, dat export van bescheiden omvang is. De politie heeft eigenlijk totaal geen idee van de nederwietproductie.

Mythe 3: het reguleren van de teelt kan niet vanwege internationale verdragen.
In de recent verschenen documentaire "de achterdeur" van Steven Kompier blijkt dat regulering wel degelijk mogelijk is. Echter, voormalig minister Donner heeft dit telkenmale ontkent.

De handhaving van de hennepkwekerijen kost jaarlijks honderden miljoenen euro's. Reken daarnaast dat coffeeshops geen BTW afdragen en dus loopt de schatkist ook bijna een miljard euro mis. En de politieagent die bezig is met het oprollen van een wietpand, kan niet achter een overvaller aan. Als wij de keuze zouden moeten maken, dan wisten wij het wel. Wij zouden andere keuzes maken.

Afgelopen donderdag heb ik voorgesteld om de achterdeur nu voor Almere eens goed te regelen. Een rechtzaak tegen de blowboot heeft al geleidt tot een fiasco voor gemeente en justitie. En met een beetje gezond verstand weet je dat een voorraad van 500 gram wiet absoluut niet voldoende is voor alle 1000 klanten per dag.

Kortom! Tijd voor het maken van echte keuzes.

Marcel Hamminga
Fractie SP Almere

U bent hier