h

HET KAN IN DRONTEN

26 maart 2012

HET KAN IN DRONTEN

In Almere toch?! -Neeee...
Niet in Almere? -Nee, absoluut niet meer in Almere..

Wonen is een basisbehoefte. Iedereen wil graag naar wens wonen. Of in elk geval wonen naar wens binnen de grenzen van zijn/haar budget. Er is veel te doen over middeninkomens die niet meer binnen de sociale huurgrens zitten en er worden koopprojecten opgestart voor minima met een jaarinkomen vanaf € 21.000,=. Maar de sociale huur blijft ernstig achter in Almere. En met name de goedkope sociale huur. Voor mensen met een jaarinkomen van ver onder dat bovengenoemde bedrag. Helaas wijzen overheid, gemeente en woningbouwcorporaties naar elkaar, terwijl de woningzoekenden zich onmachtig opstapelen als geruimd vee in een open laadbak van een destructiebedrijf.

11,5 jaar geleden kreeg ik mijn huidige jongerenwoning. Ik was 20 en ik had ongeveer 1,5 jaar gewacht. Een paar jaar later heb ik mij, in 2007, weer ingeschreven voor een woning. Ik had een relatie en we zouden misschien gaan samenwonen. Dat is er nooit van gekomen, maar de inschrijving liet ik staan. In 2009 begon helemaal te kriebelen. Je bent ondertussen ouder en je wilt wat volwassener wonen. Wat bleek? De wachttijd was reeds flink opgelopen en zou bij lange na niet neerkomen op die eerdere 1,5 jaar. Inmiddels wordt ik eind dit jaar 33 en sta ik 5 jaar ingeschreven. Ik zal dus nog zeker 3 a 4 jaar moeten wachten alvorens ik kans heb op een woning in Almere. Sterker nog, zelfs dit betwijfel ik ten zeerste: in 2010 was de wachttijd ongeveer 7 jaar, in 2011 8 jaar en de wachttijd stijgt nu al naar 9 jaar. In dit tempo, 1 jaar wachttijd erbij per jaar, kom ik dus gewoon nooit meer aan beurt. Dat bedenk ik me dus nu ter plekke en stemt mij in mineur.

Door onder andere, in mijn ogen VVD’er in socialeschaapskleding, Adri Duyvestein werd aangedrongen op woningverdeling waarbij vanaf dit jaar 50% van de woningen via loting worden verdeeld onder de woningzoekenden. In zijn ogen de oplossing, in mijn ogen complete en oneerlijke waanzin. Ik vind dat mensen die langer wachten, recht hebben om als eerst aan de beurt te zijn. Ook als deze zich ver van tevoren hebben ingeschreven rekening houdend met de wachttijden. Je zal maar lotingen krijgen bij de wachtrijen van de supermarkt. De pechvogel staat dan met zijn kar vanaf 8.00 uur ’s ochtends tot 22.00 uur ’s avonds te wachten om af te rekenen. Dat zouden we toch ook van de zotte vinden? Adri zou zeggen: “Maar die mensen hebben een plaats in die rij gereserveerd door al vooraf te anticiperen op de wachttijd.” Mijn antwoord daarop zou zijn: “Ja, dat doen ze ook bij rijen in pretparken, waarbij je vooraf een ‘fastticket’ kan reserveren om niet in de rij te hoeven staan. Dat is een keuze. Maar er is genoeg plek in de achtbaan, dus gaat de rij ook snel genoeg.”

Adri kijkt onterecht naar de wachtlijst, vindt deze vervuild met mensen die niet echt direct een woning zoeken en ziet niet in dat het daar niet om gaat, maar dat het gaat om de uiteindelijke wachttijd. En de uiteindelijke wachttijd heeft te maken met aangeboden hoeveelheid woningen en het aantal mensen dat daadwerkelijk daar op reageert. Als je de website van Woningnet, de uitvoerder van de verdeling, in de gaten houdt kun je zelfs een goede inschatting maken aan wat voor type woningen de woningzoekenden behoefte hebben. De meeste reacties komen op goedkope sociale eengezinswoningen. Jammer dat de heer Duyvestein dit vanuit zijn woning in Den Haag niet ziet.

Ik heb geen geluk in het spel en in het ergste geval wordt ik dus nooit uitgeloot op een woning waar ik op reageer. In dat geval blijf ik aangewezen op de wachttijd en die zal dus, met 50% minder woningen die op die ouderwetse manier worden verdeeld, verdubbelen. Tegen de tijd dat ik 40 ben heb ik wellicht kans dat ik kan doorstromen uit mijn kleine jongerenwoning. Moet ik daar echt op wachten?! Jammer dat de heer Duyvestein en met hem vele anderen niet zien dat mensen graag willen weten waar ze aan toe zijn. Een wachttijd kan lang zijn, maar je weet in elk geval wanneer je aan de beurt bent. Lijkt mij duidelijk en heel eerlijk. Maar de wachttijd is dus niet het enige probleem. Als er maar genoeg aanbod is in goedkope sociale huurwoningen, gaat de rij ook snel genoeg. Er wordt alleen niet naar vraag bijgebouwd. Dat is een keuze. Een heel slechte keuze. Een asociale keuze.

Ik zie noodzaak even toe te lichten dat ik zelf in de WAO zit. Ik kom rond van een minimuminkomen gelijk aan de bijstandsnorm voor een alleenstaande. Er is geen toekomstbeeld dat ik meer inkomen kan genereren of dat anderszins mijn financiele situatie verbetert. Sterker nog, gezien het huidig economisch klimaat en alle bezuinigingen die juist de zwaksten van de samenleving het hardst treffen zal mijn kwaliteit van leven sterk achteruitgaan op korte termijn.
Ik heb berekend dat ik een woning zal moeten zoeken van maximaal € 500,= kale huur. Ik heb proefberekeningen gedaan voor huurtoeslag, want, en dat vergeten de woningbouwcorporaties ook maar al te graag, hoe hoger de huur, hoe meer je zelf betaald. Ik kan netto niet heel veel meer betalen dan dat ik nu doe, want dan kom ik niet meer uit. De kale huur van mijn woning is nu ca. € 300,=. Met huurtoeslag betaal ik € 225,=. Eigenlijk is een woning met een kale huur van rond de € 450,= nog financieel te behappen voor mij. Hoger moet ik eigenlijk niet gaan, dan kan ik helemaal niks meer. Als ik dat moet doen dan wil ik er wel gratis een geranium bij krijgen, dan kan ik erachter gaan zitten.

Ik woon er natuurlijk reeds 11 jaar, maar ik heb al gezien in het woonkrantje dat de verhuurder voor mijn type woning momenteel € 475,= durft te vragen. Zo zijn er veel meer woningen waarvan de huren enorm zijn gestegen. Volgens woningnet zijn woningen met een kale huur van rond de € 650,= passend aanbod voor mij. Volgens mij sporen ze niet dan. Dit waren woningen die tot ongeveer een jaar geleden rond de € 517,= zaten. De huren van de goedkope sociale woningen in Almere zijn dus in zeer korte tijd met € 100,= tot € 175,= gestegen. Dat men dit in Almere nog sociaal durft te noemen is mij een raadsel en schofterig eigenlijk. Voor een grote (en helaas groeiende) groep mensen, zoals ik, is dit niet meer haalbaar. Aan woningnet en de corporaties: ik kan wel in mijn portemonnee kijken, jullie niet en ik zeg u: een woning van € 650,= is geen passend aanbod voor mij!

Aan deze fikse prijsstijging kleven twee grote problemen:

- De poule mensen met een inkomen zoals ik, die een woning zoeken van rond de € 450,= vissen in een steeds kleiner wordend vijvertje. Veel van de woningen in deze prijsklasse zijn koopwoningen geworden in de afgelopen jaren. En dan kom je weer terug op het feit dat mensen met een jaarinkomen van ver onder die € 21.000,= echt geen hypotheek kunnen krijgen.

- De mensen die zouden willen doorstromen doen dit nu niet, want wie wil er nou zoveel meer gaan betalen? Dit werkt twee kanten op: mensen die kleiner willen wonen, gaan niet kleiner wonen voor veel meer geld en mensen zoals ik die door willen stromen naar groter kunnen een doorstroom niet gewoon niet betalen.

Conclusie: Er zijn te weinig goedkope sociale huurwoningen, er zijn er teveel uit de markt getrokken en de doorstroming is aan alle kanten compleet gestagneerd. Beide problemen los je niet op door de helft van de sociale woningen per loting te verdelen. Als je een pak van vijf repen moet verdelen, dan kan je dat op wachttijd of per loting doen, maar het blijft erop neerkomen dat maar 5 mensen een reep krijgen. Het is te triest voor woorden en ik zou er zo weer depressief van kunnen worden. Ik wil ook zo graag weg uit de buurt waar ik woon, het is een zooitje, je voelt je er niet veilig. Mensen in Almere zijn niet meer aardig. Almere is op vele fronten niet meer leefbaar. En dan woon ik hier al 31 jaar. Het was zo mijn thuishaven, ‘my hometown’, waar ik ben opgegroeid samen met Almere. Om te janken!

Mijn redding komt in de vorm van Dronten. Ik heb er nooit eerder aan gedacht, want ik woon al zo lang in Almere en ik ben er best aan verknocht, maar een buurvrouw kwam met het idee. Ook zij staan ingeschreven in Dronten en wat blijkt? Nog wel meer mensen die in de sociale woningmarkt vastlopen in Almere om diverse redenen schrijven zich in in de gemeente Dronten. Ik werd verwezen naar de website van Oost Flevoland Woondiensten...www.ofw.nl

Ik werd blij van de visie van de directeur, ik werd blij van de nieuwsberichten en nog blijer van de huurprijzen, de huizen en de manier van werken. In Dronten reageer je niet op vrijgekomen woningen, in Dronten schrijf je je in op woningen waar jij in geinteresseerd bent en reageert de woningbouw-vereniging naar jou als woningzoekende als zo’n woning vrijkomt en jij bovenaan de lijst wachtende staat. Online kun je volgen op welke plek je staat en je ziet per week je positie verbeteren. Vooraf kun je alle details bekijken van alle woningen die zij bezitten. De verdeling van de sociale huurwoningen tussen koopwoningen klinkt ook positief en OFW zit niet stil op het gebied van renovatie van de, veelal jaren ‘60/’70, woningen.

De wachttijd wordt nu geschat op zo’n 12 tot 18 maanden. Gezien er steeds meer interesse komt in Dronten zal dit ook wel iets oplopen, maar die wachttijd staat dan nog steeds in schril contrast met de wachttijden in Almere. Eind 2012 zal ook de Hanzelijn operatief worden en is ook Dronten bereikbaar met de trein. Ik zie het helemaal zitten, vooral als je bekijkt wat ik daar kan krijgen voor mijn budget. Het kan in Dronten!

U bent hier