h

Burgerinitiatief: Containers vaker legen

4 oktober 2011

Burgerinitiatief: Containers vaker legen

afval
Op donderdag 29 september stond een burgeractiviteit op de agenda van de Politieke Markt. De initiatiefneemster van deze activiteit is mevrouw Van Modem. Wij mogen binnen de lokale politiek actieve en initiatiefrijke burgers zoals mevrouw Van Modem toejuichen. Zonder actieve burgers kan er geen effectief politiek bedreven worden.

Een klein jaar geleden heeft Almere gekozen voor het scheiden van afval vooraf door de burgers. Hiervoor is een plasticbak naast de al bestaande duobak gekomen. De verwachting van de gemeente was dat de helft van het restafval uit plastic zou bestaan. Door deze verwachting werd besloten dat de duo- bakken om de week geleegd zouden worden.
In de praktijk blijkt dat- ondanks dat de meeste inwoners het afval goed scheiden - de duobak na een week (rest- en gft-afval) vol is. Ook als de bak niet vol is, krijgt men met een of meer van de volgende problemen te maken:
a. Maden en vliegen
b. Stankoverlast
c. Te zwaar om te verplaatsen
d. Door teveel aanstampen kan de bak niet geleegd worden (afval blijft zitten).

De burgers stellen voor om de duobak elke week te legen en de plasticbak en de papierenbak eens in de maand. Dit zou betekenen dat er geen extra rit gereden hoeft te worden.

De meeste politieke partijen onderschrijven de door mevrouw van Modem aangekaarte problematiek. Aangezien er behoefte was om het onderwerp nog verder te bespreken, is besloten dat dit over twee weken weer op de agenda zal komen.
Dit burgerinitiatief heeft uiteraard de steun van de SP-fractie.

U bent hier