h

Mosterd graag voor de maaltijd!!

8 juli 2011

Mosterd graag voor de maaltijd!!

Donderdag 7 juli heeft de gemeenteraad gesproken over de schuldhulpverlening in Almere. Een duur onderzoeksbureau heeft gekeken wat de stand van zaken is, hoe de mogelijkheden zijn voor de toekomst en (heel belangrijk voor het college) waar eventueel te bezuinigen is.

Voor aanvang ontving de SP al een brief van het Cliënten Beraad Almere, ook wel bekend als het CBA. Dit beraad is in 2004 door de raad vastgesteld en erkend als het orgaan voor cliëntenparticipatie bij sociale zaken. In 2004 hadden we er namelijk nog de mond vol van! De gedachte van het college was toen dat cliënten van de dienst sociale zaken betrokken zouden worden bij beleid. Dit beleid zou dan breed gedragen worden en de raad zou een continue inbreng voor verbetering van de kwaliteit van de dienstverlening kunnen genereren. Wellicht zouden cliënten zelfs gemotiveerd worden om anderszins actiever deel te gaan nemen in de maatschappij. Prachtige woorden allemaal.

Anno 2011 ligt het anders. Bij belangrijke WMO besluiten krijgen we haast standaard een brief van de bij de WMO horende cliëntenraad dat zij niet gekend zijn en dat graag zouden willen. Nu hebben we het dan over de schuldhulpverlening. Een activiteit die de laatste jaren veel gerommel heeft gegeven. De gemeente heeft het Budget Bureau Almere in het leven geroepen. Een gemeentelijke organisatie die voorwerk dient te verrichten voordat clienten naar schuldhulpverleners kunnen gaan. Een best dure organisatie ook, overigens. Dan hadden we nog de stadsbank die best goed werk leverde, maar niet met het voornoemde BBA door één deur kon, dus uiteindelijk de biezen nam waardoor PLAN groep de boel kon overnemen.
Nu dreigt er een grote toestroom van mensen die schuldhulpverlening nodig hebben en hangen ons ook nog eens enorm ingrijpende bezuinigingen boven het hoofd. Een uitgelezen moment om de cliëntenraden op waarde te schatten en werkelijk te laten participeren in het te maken beleid.

Wij zullen na het reces de cliëntenparticipatie weer op de agenda gaan zetten en met de overige leden van de raad hier van gedachten over gaan wisselen. Wat ons betreft is de input van cliënten heel hard nodig en dan graag vooraf, en niet achteraf als mosterd na de maaltijd.

Omdat de schuldhulpverlening niet zo lang kan wachten zullen we volgende week door een motie proberen de rest van de raad te overtuigen dat het college nog eerst het Cliënten Beraad Almere moet consulteren zodat de gemeenteraad een echt weloverwogen besluit kan nemen.

U bent hier