h

Blowverbod in de gevarenzone!

14 juli 2011

Blowverbod in de gevarenzone!

wietplant
De fractie van de SP heeft in December 2010, bij de vaststelling tegen het artikel gestemd waar een blowverbod in een bepaald gebied kan worden aangewezen. De reden daarvoor is dat de SP Almere van mening is dat dit in strijd is met een hogere wetgeving, namelijk de Opiumwet.

Gisteren werden wij daarin gesterkt door een uitspraak van de Raad van State dat dit inderdaad onwettig is. Reden om onderstaande vragen aan het college te stellen:

1. Is het college bekend met de uitspraak van de Raad van State, afdeling bestuursrechtspraak, van 13 juli 2011 waarbij het gemeentelijk “Blowverbod” in Amsterdam, in strijd is met de Opiumwet?
2. Bent u het met ons eens dat de grond van artikel 2:62 van de APV 2010 van Almere om een gebied aan te wijzen waar openlijk softdrugs gebruikt mag worden, met deze uitspraak vervalt?
3. Is het college van plan om het besluit tot aanwijzen van gebieden waar een blowverbod gaat gelden, ongedaan te maken?
4. Wat zijn de gevolgen van deze uitspraak voor de mogelijkheid tot handhaving, zowel door de politie als door de gemeentelijke toezichthouders?

Op 13 juli 2011 heeft de Raad van State een uitspraak gedaan, waarin de gemeente Amsterdam heeft gehandeld in strijd met de Opiumwet. De gemeente Amsterdam heeft in haar APV een artikel opgenomen waar een gebied aangewezen kan worden waar geen softdrugs gebruikt mogen worden.
Het gebruik van softdrugs is in Nederland al verboden in de Opiumwet en daarom kan het niet in een gemeentelijke regeling ook nog een keer strafbaar worden gesteld, aldus de bestuursrechter van de Raad van State.

Omdat met deze uitspraak gevolgen kan hebben voor gemeenten die een dergelijk verbod ook in hun APV hebben opgenomen, wil de fractie van de SP weten welke gevolgen deze uitspraak voor Almere heeft.
Maar de fractie wil ook weten wat de gevolgen zijn voor de handhaving van de extreme overlast die het kan veroorzaken.
De fractie van de SP is ook van mening dat dit gevolgen kan hebben voor de inzet van gemeentelijke Bijzondere Opsporings Ambtenaren. (BOA) Deze zogenoemde BOA’s zijn niet aangewezen voor wetten zoals bijvoorbeeld de Opiumwet.

De uitspraak: http://www.raadvanstate.nl/uitspraken/zoeken_in_uitspraken/zoekresultaat/?verdict_id=Uw/KHpDnlVA=

U bent hier