h

Reddingsbrigade moet het hoofd boven water houden

3 november 2010

Reddingsbrigade moet het hoofd boven water houden

Vorige week donderdag heeft een deel van de SP fractie een werkbezoek aan de reddingsbrigade van Almere gebracht. Terwijl de rest van de fractie en de overige gemeenteraadsleden zich over ellenlange raadsstukken boog, waadden Marcel en Peter door de Almeerse klei. De een fractiespecialist en de ander niet gehinderd door enige kennis van zaken omtrent het onderwerp.
Boei_in_het_water
Het is een goed gevoel dat, als je in een bootje of anderszins ronddobbert net buiten de dijken van Almere, je kunt rekenen op hulp van vrijwilligers die binnen belachelijk korte tijd bij je kunnen zijn in geval van nood. Mensen die gepassioneerd bezig zijn en mij verzekerd hebben van dit veilige gevoel.

Die op het water is moet varen.
Het is goed om te zien dat ook het Almeerse bestuur en de Almeerse politiek de reddingsbrigade altijd een warm hart hebben toegedragen. Burgemeester Ouwerkerk heeft het team voorzien van een set nieuwe reddingspakken en ook politieke partijen zijn kind aan huis geweest. Op dit moment is het echter stil.. angstwekkend stil. Stilte voor de storm misschien? Als je het ene moment volledig achter het werk en de organisatie staat van een broodnodige reddingsbrigade kun je niet het volgende moment deze steun stilzwijgend afzwakken of zelfs in alle toonaarden zwijgen.
De mooie pakken hangen inmiddels flink versleten in de kleedkamer. De boten zijn voorzien van een communicatiesysteem waar je van mag hopen dat 'ie werkt en de boten zelf zullen (als we niet uitkijken) over niet al te lange tijd beschikken over een onbedoeld panorama raam op de boden.

In iemands vaarwater zitten
Almere is druk bezig om alle taken goed af te bakenen als het gaat om de veiligheid van haar bewoners op het water. Belangrijk, want Almere is immers een waterstad. De binnenwateren vallen onder verantwoordelijkheid van de brandweer en daarbuiten zijn we aangewezen op de koninklijke Nederlandse redding maatschappij en/of de reddingsbrigade Nederland. Op dit moment zijn er ambtenaren druk bezig lijnen te zetten op blauwe kaarten om watergebieden te verdelen. Jij wordt door mij gered, hij wordt door hem gered. En zij? Even kijken waar ze ligt, hoor. Ohja, zij valt onder verantwoordelijkheid van hen. Tot deze discussie gevoerd is en er helderheid is waar je als drenkeling moet liggen om door de één of de ander geholpen te worden moet je maar hopen dat we van elkaars goodwill gebruik kunnen maken. We moeten nog kunnen rekenen op de steun van vrijwilligers die zelf tijd, energie en geld investeren in iets wat zij zelf heel belangrijk vinden.

Storm in een glas water?
Ja natuurlijk gaat het weer om geld. Een tekort aan geld zorgt ervoor dat de redding en hulp niet op het niveau zijn waar we het op zouden willen hebben. Maar los daarvan gaat het ook om prioriteiten. Vindt het stadsbestuur het belangrijk dat we een organisatie als de Almeerse reddingsbrigade nog adequaat ondersteunen? Zetten we mooie woorden ook om in daden?

Dat staat als een paal boven water.
Voor de SP fractie is er geen discussie over mogelijk. De reddingsbrigade moet gered. Oud materiaal moet vervangen kunnen worden en we moeten de brigade meer structureel voorzien van financiële middelen. Voordat we met allerlei brieven gaan gooien waarin we om geld gaan vragen willen we eerst maar eens peilen hoe het gesteld staat met de steun aan deze organisatie. Daarom hebben we vragen gesteld aan het college om ons hier helderheid in te geven.

Klik hier voor de vragen aan het college.

U bent hier