h

Geen verdubbeling spoor, geen groei van de stad?

8 september 2010

Geen verdubbeling spoor, geen groei van de stad?

Ongeveer 2 weken geleden heeft minister Eurlings, het eerder genomen besluit tot de verdubbeling van het spoor rond Almere, teruggedraaid. Reden hiervoor was de aanzienlijke toename van de kosten. Nadat eerder de IJmeerverbinding al ter discussie is gekomen, lijkt ook deze verdubbeling van de baan. Voor de fractie van de SP begint het einde in zicht te komen.

Met veel tamtam is het kabinetsbesluit over de schaalsprong genomen. De zogenoemde RAAM brief hield allerlei besluiten in. Een voorwaarde voor de gemeenteraad van Almere is een goede ontsluiting met Openbaar vervoer, alsmede de wegverbinding. De IJmeerverbinding was bij de overeenkomst over de RAAM brief al discutabel. Vandaar dat er ook een werkmaatschappij 2 jaar over gaat doen om te onderzoeken hoe duur de ijmeerverbinding gaat kosten en wat deze ijmeerverbinding zal opleveren. Schoorvoetend is onze fractie in februari van dit jaar met deze gang van zaken accoord gegaan. Nu kwam 2 weken terug de boodschap van de minister als een donderslag bij heldere hemel, dat de verdubbeling van het spoor ook het dubbele gaat kosten dan eerder begroot was. Deze wending in het besluit vind onze fractie zeer onaangenaam. Leefbaar Almere heeft donderdag een spoeddebat aangevraagd.
Wij willen helderheid hebben over het standpunt van het college over de groei van Almere, indien het nieuwe kabinet besluit om de spoorverdubbeling definitief af te wijzen. Wij zullen daarbij onze vragen vol verve stellen aan de verantwoordelijk wethouder Duivesteijn. Indien deze niet naar tevredenheid beantwoord worden, zullen wij een motie indienen om de schaalsprong maar af te blazen als de ontsluiting van Almere niet goed geregeld wordt. Er staan immers nu al dagelijks mensen in de trein omdat deze overvol zijn. De capaciteit van het spoor zit al aan het plafond van zijn bereik.
Voor onze fractie staat als een paal boven water dat de groei van Almere slechts kan als de bereikbaarheid geregeld is.

U bent hier