h

Transparantie over de inhuur van externen

8 juli 2010

Transparantie over de inhuur van externen

Gisteravond, 1 juli 2010 is het voorstel van de SP om transparantie te krijgen over de inhuur van externen in stemming gebracht. Helaas heeft het voorstel geen meerderheid gekregen in de raad. De gehele oppositie en coalitiepartij Christen Unie waren voor ons voorstel. De andere partijen helaas niet. Kennelijk hechten die partijen minder waarde aan de transparantie die door het college gegeven zou moeten worden.

Al langere tijd geleden kreeg de fractie van de SP signalen dat er wel heel veel inhuur van personeel is dat niet vast op de loonlijst van de gemeente staat. De zogenoemde externen. Ook kregen wij signalen dat er oud gemeenteambtenaren ontslag namen en zich als externen lieten inhuren. Vorig jaar is een WOB verzoek op RTL 4 gepubliceerd, waaruit bleek dat er 29% van de totale personeelskosten voor rekening kwam van deze externen. Andere grote steden kwamen op percentages rond de 13%. Nu beseffen wij heel goed dat een groeigemeente als Almere niet te vergelijken is met andere steden. Maar 29% is wel heel fors. Daarom hebben wij een voorstel ingediend om in de jaarrekening een post op te nemen met deze kosten. Dat werd door de wethouder financiën ontraden. Hij wees ons erop dat een bedrag en cijfer niets zeggen. Dat zijn wij volledig met hem eens.
De wethouder deed een boterzachte toezegging dat er een trendmonitor komt over twee jaar en dat die informatie naar de raad gaat. Twee jaar om informatie te krijgen en dan bij te sturen door de raad is wel heel erg mager. Dat was de reden dat wij in dat voorstel tevens vroegen om een verklaring van deze gegevens en dan uitgesplitst naar programmarekening. Dan is helder hoeveel geld er is uitgegeven aan de bestaande stad, en met welke reden. Dan kun je de controlerende taak van de raad pas echt serieus nemen.
Helaas bleek gisteravond dat de coalitiepartijen, met uitzondering van de Christen Unie geen verklaring omtrent deze inhuur wensen. Zij namen genoegen met een boterzachte toezegging van de wethouder.

U bent hier