h

Zeebenen op de busbaan in Almere

11 juni 2010

Zeebenen op de busbaan in Almere

Om aandacht te vragen voor de slechte kwaliteit van het wegdek van de busbaan zijn de politieke partijen uit Almere door de Almeerse buschauffeurs uitgenodigd om in de bus te stappen. Ton van den Berg, woordvoerder namens de Almeerse buschauffeurs en kaderlid van FNV Bondgenoten doet verslag tijdens de bijzondere trip. De trip voert ons van Almere stad naar Almere buiten en weer terug, dit allemaal binnen 60 minuten dankzij de (snelle) busbaan.

In het wegdek blijken naast gaten ook spoorvorming aanwezig waardoor sommige afslagen niet hoeven te worden genomen....de bus wordt automatisch de juiste kant op geleidt. De sporen die worden gevormd door het remmen en optrekken van de bus zijn in Almere buiten vorig jaar nog gerepareerd, de oplossing was helaas van korte duur, het spoor is terug.

Van den Berg geeft aan dat het onderhoud aan de bussen door de aanbesteding in het gedrang komt. Concurrentie betekent minder geld voor het onderhoud van de bussen en al helemaal minder aandacht voor de arbeids omstandigheden van de chauffeurs. Mede door slechte vering in de stoelen, hard opgepompte banden om brandstof te besparen en het slechte wegdek hebben diverse chauffeurs lichamelijke klachten uiteenlopend van schouder tot rugklachten.

Sommige stukken van de busbaan vragen om werkelijke zeebenen, de bus schudt heen en weer en een passagier tegenover mij moet zich vasthouden om niet van haar stoel te vallen. De chauffeur aan het stuur geeft aan dat hij ruim onder de snelheid zit die ze geacht worden te rijden. "Om binnen het rijschema te blijven moeten we 45 km per uur rijden, zouden we dit doen dan stuiteren de passagiers de bus door", gelukkig houdt de chauffeur rekening met de passagiers maar wie houdt rekening met de chauffeur?

Een buschauffeur brengt per dag 7,5 uur door achter het stuur van zijn of haar bus, twee maal per dag heeft de chauffeur een pauze van 15 minuten. Veelal worden ze uitgescholden als er een bus uit valt, overigens is volgens zeggen het uitvallen van bussen voornamelijk te danken aan mechanische pech en wordt veroorzaakt door slecht onderhoud aan de bussen.

Het is duidelijk dat het onderhoud van de busbaan op bepaalde plekken nog te wensen over laat. Binnen de gemeenteraad zal moeten worden gekeken of het onderhoudsplan van de busbaan zoals nu is opgesteld nog wel aan de huidige belasting van de busbaan voldoet.


U bent hier