h

Wet Gemeentelijke Antidiscriminatievoorziening (WAG).

5 april 2010

Wet Gemeentelijke Antidiscriminatievoorziening (WAG).

Op donderdag 25 maart stond de Wet Gemeentelijke Antidiscriminatievoorziening op de agenda van de gemeenteraad.
Omdat wij een dergelijke laagdrempelige voorziening belangrijk vinden, volgt hieronder en korte uitleg over ons standpunt met betrekking tot deze antidiscriminatie voorziening.

De wet regelt dat de inwoners toegang hebben tot een antidiscriminatievoorziening. Een antidiscriminatiewetvoorziening heeft tot taak onafhankelijke bijstand te verlenen bij de afwikkeling van hun klachten betreffende onderscheid als bedoeld in bijvoorbeeld,

1. de Algemene wet gelijke behandeling;
2. de wet gelijke behandeling van mannen en vrouwen;
3. de Wet gelijke behandeling van handicap of chronische ziekte;
4. de Wet gelijke behandeling op grond van leeftijd bij de arbeid.

Het Bureau Gelijke Behandeling Flevoland/Almere behandelt, vanaf 2001, klachten en meldingen op alle discriminatiegronden en heeft daarnaast een preventieve taak. Het bureau heeft twee vestigingen: in Almere en Lelystad.

SP ondersteunt volledig het bestaan van het Bureau Gelijke Behandeling in onze regio, zeker gezien het feit dat Flevoland bij het landelijk onderzoek op de derde plaats staat qua geregistreerde klachten. Bovendien hebben de Gemeenteraadsverkiezingen bewezen dat in het huidige politieke /sociale klimaat een Bureau Gelijke Behandeling geen overbodige luxe is.

Wij zijn overigens wel van mening dat de nadruk moet liggen op het voorkomen en leren assertief maken van de doelgroep. Ook hier zeggen wij: voorkomen is beter dan genezen.
Ondanks onze steun voor het voortbestaan van het Bureau Gelijke Behandeling willen wij graag antwoord op o.a. op de volgende vragen:

- Welke preventieve activiteiten worden ondernomen en hoe deze uitgevoerd worden zijn nog niet geheel duidelijk.

- Hoe maakt het bureau de aanmelders en de resterende bevolking assertief tegen de discriminatie?

- Wordt structureel een onderzoek naar de effectiviteit van het bureau gedaan?

- Welke criteria worden gehandhaafd voor het registreren, behandelen en afronden van een klacht?

Deze vragen konden niet geheel door het college beantwoordt worden.
Gelukkig wordt er een Ronde tafel gesprek georganiseerd. Het doel van een Ronde tafel gesprek is dat wij meer over de technische inhoud kunnen spreken. Wij zullen dan o.a. deze vragen aan de vertegenwoordiger(s) van het Bureau van Gelijke Behandeling stellen.
Het vervolg is dan afhankelijk van de uitkomst van dit Ronde tafel gesprek.

Saba Sarfraz
Raadslid.


U bent hier