h

Interreligeuze vredesconferentie Almere.

5 april 2010

Interreligeuze vredesconferentie Almere.

Op 26 maart j.l. is een "Interreligieuze vredesconferentie" gehouden in Almere. Dit is een initiatief van de Ahmadiyya Moslim Djamaat onder het motto: De situatie op dit moment in de wereld eist dat wij samenkomen om met elkaar in gesprek te gaan.
Wij, als SP Almere ondersteunen dit motto volledig.

Op deze conferentie waren vertegenwoordigers van Christendom, Jodendom, Hindoeisme Boeddhisme, Sikhisme en Islam uitgenodigd. De gastsprekers lieten alle aanwezigen kennismaken met de leerstellingen van zijn/haar godsdienst. De aanwezigen kregen de gelegenheid om vragen te stellen over elke gepresenteerde godsdienst.

De gastsprekers leggen de nadruk op eenheid van de schepper en dat iedereen op eigen wijze de weg naar hem toe vindt. Het gaat dus om een en zelfde schepper.
Dhr. R. Ramsanjhal gaf een prachtig voorbeeld van respect voor elkaars geloof. Hij vertelde dat in Suriname, waar hij vandaan komt, veel tolerantie en respect voor elkaars geloof is. Zijn beste vriend is een Moslim en toevallig in hun woonplaats stonden de Hindoetempel en de moskee tegenover elkaar. Rond de gebedstijd liepen zij samen er naar toe en daar aangekomen ging ieder zijn eigen gebedsruimte in. Na afloop liepen zij weer samen naar huis. Hij vindt dat wij dit niveau van acceptatie en respect overal en vooral in Nederland moeten nastreven.

Wat bij mij het meest bijgebleven is,is dat iedereen respectvol en open naar elkaar reageert. Bovendien is men open en belangstellend naar elkaar. Dit leidt tot een vredige sfeer. Uiteraard heeft de uitgebreide en heerlijke maaltijd, bereid door de jongeren binnen de Djamaat , met veel gelegenheid om onderling nader kennis te maken, hieraan zeker bijgedragen.

Hopelijk zullen er, in de komende tijd, veel soortgelijke initiatieven zijn zodat wij in plaats van muren op te richten van angst, haat of onbegrip, elkaar beter leren kennen.

Saba Sarfraz
Raadslid.


U bent hier