h

SP on Tour in Almere

28 februari 2010

SP on Tour in Almere

logo sp toerDonderdag ochtend was het zo ver! Tweede en Eerste Kamerleden bezochten samen met fractie medewerkers Almere in het kader van de SP on tour.
Rond de klok van tien uur arriveerde de bus bij het stadhuisplein in Almere-Stad.

de sp tour busYes!, om 10:00 arriveert de herkenbare SP-bus, vol met Kamerleden, voor het gemeentehuis. Wij staan helemaal klaar om onze gasten te verwelkomen. Al gauw hebben de begeleiders hun groepje en vertrekt men naar de afgesproken locatie.

• Centrum Almere-stad
• VLA(Voedsel Loket Almere)
• Kwintes,
• De Brandweer,
• Bouwmeesterbuurt in Almere-buiten
• Leemwierde in Almere-haven.

tomaatje

Hier onder een kort verslag van de verschillende bezoeken.
r
Centrum Almere-Stad:

Guido van Leenputten en Jamila worden door Mario, Shilan, Hans en Saba onder de hoede genomen. Zij maken een wandeling in het stadshart Almere.
De bedoeling is dat wij tijdens deze wandeling flyeren en het liefst in gesprek gaan met de burgers. Het is slecht weer, vroeg in de ochtend en een doordeweekse dag waardoor het tamelijk rustig is in de stad.
Ondanks dit hebben wij onze voorgenomen taak kunnen volbrengen. Tijdens deze wandeling hebben wij interessante en boeiende gesprekken kunnen voeren met de voorbijgangers. Remi Poppe in gesprek
En ook hier en daar luchtige gesprekjes kunnen aanknopen na een reactie van de voorbijgangers. Het in contact kunnen komen met kiezers is uiteraard het leukste en meest leerzame.

Wij moesten alweer om 11:30 uur weer terug zijn voor het Stadhuis voor de toespraak van Agnes Kant.

live muziek tijdens toerToen wij weer terugkwamen, was het voor het Stadhuis al oergezellig met live muziek en zingen.






Voorbijgangers en de SP-ers stonden al klaar voor de speech van Agnes. toespraak Agnes Kant

Aangezien de Tweede Kamerleden een druk programma hebben voor die dag moesten wij zij helaas om 12:30 uur al weer uitzwaaien. Het was een ochtend wanneer je denkt: ‘ Time flies when you're having fun!'

Onze correspondent (Hans) uit Zeewolde heeft deze activiteiten op video vast gelegd en op youtube geplaatst.

Saba Sarfraz

tomaatje

VLA:
Harry van Bommel, Sadet Karabulut, Alexander bezochten samen met Jan Bouwma VLA.

Peter Mons en Wally Stahlberg gaven de Kamerleden uitleg hoe VLA werkt, hier werd verteld dat er in Almere 200 pakketten per 14 dagen worden gemaakt en verspreidt. Een grote zorg voor VLA is het feit dat er nog 20 gezinnen op de wachtlijst staan, die niet geholpen kunnen worden. Ook de aangekondigde bezuinigingen bij de gemeente is rede tot grote zorg.
Er is jaarlijks tussen de €50.000 en €75.000 nodig en dit bedrag kan niet alleen door de sponsoren van VLA worden opgehoest.
Dat er draagvlak is voor de initiatieven van VLA blijkt wel uit het feit dat de medewerkers van de Gemeente Almere een cheque van €2814,80 rond de feest dagen hebben overhandigd. Een duidelijk signaal dat er wel draagvlak is, en een aanklacht dat de ambtenaren dit doen en de gemeente Almere zelf niet.

Harry helpt een handjeSadet en Wally StahlbergHarry en Sadet hebben de vrijwilligers van VLA geholpen bij het klaar zetten van de pakketten voor de eerst volgende uitgifte.




tomaatje

Kwintes:
Fractieassistent Marcel Hamminga, tweedekamerlid Henk van Gerven en twee rood leden, Ralf en Mieke hebben een flitsbezoek gebracht aan Kwintes.
Henk van Gerven in gesprek
Kwintes is gericht op onder andere de bemoeizorg in Almere. Bijvoorbeeld de dakloze, met psychische problemen een gerichte behandeling voor zijn probleem verzorgen.
Het probleem daarbij is dat de indicatiestelling voor deze patiënten vervallen is. Daarmee dreigen ze buiten de boot te vallen. In het gesprek met Henk van Gerven zijn de knelpunten aangegeven. Van Gerven heeft deze punten genoteerd om nog eens te kijken welk beleid daarvoor veranderd zou moeten worden.
De uitwisseling van informatie gaf weer een duidelijker beeld over de problematiek.

tomaatje

De Brandweer:

Als lokale begeleider ben ik daar blij van geworden. Leuke enthousiaste mensen die een hoop energie uitstralen en meebrengen.
Zelf heb ik met Jasper van Dijk een flits bezoek gebracht aan de Brandweerkazerne in Stad.

Het ging natuurlijk ook over de gestelde kamervragen inzake het voornemen van de brandweerleiding om de 1ste uitrukauto met 4 man te gaan bemannen ipv van de huidige 6.

Met de aanwezige brandweermannen kunnen vaststellen dat dit wel een erg makkelijke oplossing lijkt, die zeker niet ten goede komt aan de veiligheid van personeel en burgers.
bezoek aan de brandweer
Wij zijn uiteraard benieuwd naar de ministeriele antwoorden.
Al pratende kon worden vastgesteld dat de aankomsttijden na een melding gemiddeld steeds later worden en dat de doelstelling van 80% binnen de gestelde norm steeds verder uit beeld geraakt. Dat is een teken aan de wand en draagt niet bij aan de beoogde veiligheid.

Ed Naaktgeboren

tomaatje

De Bouwmeesterbuurt:
Samen met 2 fractiemedewerkers uit Den Haag en 4 Lokale SP`ers gingen we de Bouwmeester buurt in.
De wijk komt uit de jaren 80 en bestaat veelal uit sociale huurwoningen. In de buurt waar wij bij mensen aanbelden was de achteruitgang van de kwaliteit van de buurt en dus ook het gebrek aan onderhoud in de wijk een groot struikelblok.
Wat ook te zien was aan puin dat in de buurt lag plus het slechte kwaliteit groen. Dit in combinatie met huizen die in de jaren 80 gebouwd zijn met het idee van snel woningen neer zetten voor een goedkope prijs, zorgt er voor dat het aanzien van de wijk armoedig is. De conclusie is dan ook dat de Bouwmeesterbuurt toe is aan onderhoud.

Remi Nijnuis

noot van de redactie; de delegatie vanuit de SP on Tour ook bestond uit een SP senator uit de 1ste kamer

tomaatje

Leemwierde.

Op de Leemwierde werd door Frans Mulckhuijse (lijsttrekker) en Monique Butot-Visser(lijstduwer) samen met de mensen uit de on tour bus gekeken hoe de gemeente plannen ontwikkeld en uitvoert voor het inbreien van nieuwbouw in het groen. gesprekken in de Leemwierde
Geschokt reageerde zij toen ze zagen dat een busbaan over een groenstrook dwars tussen de huizen door is gepland. (Leemwierde / Keiwierde)
Ook de mogelijke verplaatsing van het lokale gezondheidscentrum naar een nieuwbouw locatie in een nieuw geplande wijk vinden ze een vreemde zaak. Zeker daar een school die achter het gezondheidscentum op korte termijn leeg komt te staan, eventueel verbouwd zou kunnen worden als aanvulling op de bestaande bouw.

Monique Butôt-Visser

Dank aan alle fotografen uit de Afdeling, en Hans Lewis Zeewolde die een film impressie gemaakt heeft!

Verslag van de Agnes Kant, aan het bezoek aan Almere is hier onder te vinden;

Agnes Kant in Almere stem op PVV is stem voor het Wilde Westen van Wilders


U bent hier