h

Rondetafelgesprek over glastuingebied Almere Buiten een domper.

21 januari 2010

Rondetafelgesprek over glastuingebied Almere Buiten een domper.

Deze avond stond een rondetafel gesprek gepland over de mogelijke toekomstplannen voor het glastuingebied Almere Buiten.
Het agendavoorstel zou experts nieuwe inzichten laten geven over de mogelijkheden van dat gebied.
Open, eerlijk en nieuwsgierig wilden wij naar dit gesprek gaan.
Echter voorafgaand aan het gesprek, werd een statement gemaakt door de PvdA.
Dit statement zou wellicht een ander licht op de zaak kunnen brengen.

Een rondetafelgesprek is er juist voor ontwikkeld dat raadsleden zonder politieke lading vragen kunnen stellen aan betrokkenen, deskundigen, belanghebbenden enzovoort, zonder dat daar een portefeuillehouder bij aanwezig is.
Dit rondetafel gesprek is naar aanleiding van de zorgzame situatie van de tuinders en na eerdere bijeenkomsten opgepakt door de fractie Molina.
Bij het plannen van dit gesprek ligt de regierol bij de fractie die het organiseert. Molina is een beetje dom geweest, door de uitnodigingen bij een vastgoed adviesbureau neer te leggen.

Dat leidde tot een statement van de PvdA, waarin Molina cliëntelisme werd verweten. En de mededeling dat zij niet bij het rondetafel gesprek zouden zijn om het zuiver te houden. Daarna waren bijna alle andere partijen bang voor een vorm van belangenverstrengeling en haakte ook af.
Onze fractie heeft die afweging ook gemaakt. Maar door het karakter van het ronde tafelgesprek, zonder dat dit een politieke lading heeft, wilde wij eventuele nieuwe informatie wel aanhoren.
Het gaat immers om een groep ondernemers die in de knel zitten.

In een aantal presentaties van diverse partijen zijn kansen, maar ook de bedreigingen voor dat gebied aangegeven. Wat zij de raadsleden hadden willen vragen is om een stuurgroep in te richten die bestaat uit de gemeente, banken en tuinders.
En in gezamenlijkheid te kijken naar het toekomstperspectief op korte en lange termijn. Op zich geen onterechte vraag. Rapporten zijn er genoeg. Maar bestuurlijke grondslag zal wel bepaald moeten worden.
Er speelt nu ook mee dat er binnenkort verkiezingen zijn. Tot die tijd lijkt niemand bestuurlijk iets te willen ondernemen. De fractie Molina gooit de handdoek in de ring omtrent dit onderwerp.
Ook onze fractie zal op dit moment geen verdere actie ondernemen. De politieke werkelijkheid is nu dat elk voorstel niet tot een goed besluit zal leiden.

Gelet op de informatie die is verstrekt is het jammer dat alleen de fractie van de SP, ChristenUnie en Molina dit hebben gehoord.
Nu was de stemming toch een beetje timide en dat is zeker voor de aanwezige gasten niet bevredigend geweest.

Er is aan onze fractie nog wel de uitnodiging gedaan om het gebied te komen bekijken.
Deze uitnodiging heb ik aangenomen en ik zal op korte termijn een afspraak plannen.

Marcel Hamminga- fractie assistent.


U bent hier