h

Onderzoek Almeerse politieagenten.

27 januari 2010

Onderzoek Almeerse politieagenten.

In oktober 2009 is het politieonderzoek onder de Nederlandse politie agenten gepubliceerd.
In overleg met Ronald van Raak heeft de fractie van de SP de reacties van Almeerse agenten bestudeerd. Dit heeft geleidt tot een deelrapportage van dit grote politieonderzoek.

De agenten in Almere vinden dat zij een mooi beroep hebben. Dat beroep staat meer en meer onder druk. Zowel door gebrek aan waardering door de samenleving, als het gebrek aan waardering van de eigen organisatie. Er wordt steeds meer bezuinigd op bijscholing en opleidingen van agenten.
Ook in Almere worden agenten nog steeds de straat opgestuurd om een minimum aantal bonnen binnen te halen.
Ook klaagt de agent over de bureaucratie. Er wordt een voorbeeld genoemd dat elk proces-verbaal vijf keer gekopieerd moet worden voor justitie.
Er zijn heel kritische reacties op het gebruik van de diverse computersystemen binnen de politie. Daardoor zitten de agenten vaker binnen, dan dat ze buiten zitten. Een winkeldief loopt al weer buiten het bureau, terwijl de agent nog lang bezig is met de afhandeling van het dossier.

De agent merkt ook op dat er sprake is van structurele onderbezetting. De voorgenomen bezuinigen baart de agent zorgen. De wijkagent wordt voor de noodhulp ingezet. Daarmee neemt zijn werkelijke tijd in de wijk fors af.
Dit zijn een aantal bloemlezingen uit het rapport.

Een agendavoorstel over de fusie van de politie Flevoland met Gooi en Vechtstreek in relatie tot dit onderzoek is ingediend bij de griffie. Volgens planning zal het 11 februari behandeld worden.

Het rapport en deelrapport over Almere is hieronder te downloaden als PDF bestand.




Marcel Hamminga- fractie SP

Email: gmhamminga@almere.nl


U bent hier