Re-inte-graaien
Re-inte-graaien
Het college van burgemeester en wethouders heeft vandaag in een raadsbrief laten weten dat het onderzoek naar stichting de Kompaan is afgerond. Peter Duvekot, klokkenluider en fractieassistent geeft een reactie op de raadsbrief.
Vandaag is naar aanleiding van het onderzoek van Price Waterhouse Coopers een aantal ingrijpende beslissingen genomen. Stichting Kompaan zal een aantal grote veranderingen ondergaan. Terecht! Er klopt een hele hoop niet binnen de organisatie. Dat wisten we al. Wij hadden daar al genoeg signalen over gekregen en doorgespeeld. Maar het is goed dat de raad van toezicht van Kompaan zelf en ons college er nu ook achter zijn, hetzij een stuk genuanceerder natuurlijk. Pikant gegeven is dat de voorzitter van de raad van toezicht van Kompaan ook de directeur van de sociale dienst in Almere is. Beetje wrang dat 'hij er nu pas achter is gekomen dat het niet helemaal fris ruikt binnen de organisatie.
De klokkenluider heeft geen gelijk gekregen, is de conclusie van de raad van toezicht van Kompaan. Er is geen sprake van grote frauduleuze praktijken.
- Ja, wel worden mensen langer aan het werk gehouden dan nodig, omdat ze dan kostbare projecten (die veel geld opleveren) in stand houden.
- En ook worden de regels van de flexwet omzeild.
- Ook worden af en toe incidentele 'blijf-toch-in-het-re-integratietraject-hangen' premies geboden. Hebben ingehuurde externen enorme aantoonbare belangenverstrengelingen.
- Zijn kilometerstanden zo beroerd bijgehouden dat er best mee gerommeld zou kunnen zijn.
- En bovendien geven de voornoemde belangenverstrengelingen genoeg reden om te melden dat 'met gebruikmaking van alle daartoe ter beschikking staande rechtsmiddelen' helderheid afgedwongen moet worden.
Maar. Het is heel genuanceerd allemaal.
Niets aan de hand.
Een klassiek geval van straatje schoonvegen. Maar het maakt niet uit. De werkwijze is gestopt. De praktijken die omgingen in de stichting zijn een halt toegeroepen. Wie er verder de verantwoordelijkheid wel of niet draagt voor de miljoenen die verdwenen zijn, zien we in een later stadium wel weer. Of niet natuurlijk. Waarschijnlijk houden we een aantal mensen een hand boven het hoofd en komen kopstukken er wel weer mee weg. Het zij zo.
Wat erger is, is het voorbijgaan van de verhalen van betrokken uitkeringsgerechtigden. Hoe Kompaan met haar clienten om is gegaan, is namelijk niet onderzocht. Verhalen over mensen die koste wat het kost moesten schoffelen ondanks beperkingen (en hier zelfs juridisch gelijk hebben gehaald), mensen die onder escort naar gezondheidscentra moesten om medische gegevens aan hun huisarts te ontfutselen, alle dreigingen met het korten op uitkeringen en ga zo maar even door. Door dit te bagatelliseren doe je geen recht aan het leed wat hierachter heeft gelegen.
Dus college, dek je verantwoordelijkheid rustig toe, maar kom niet zeggen dat mensen in een heel moeilijke doelgroep altijd met maatwerk zijn geholpen. Want dan is onze strijd toch nog niet helemaal gestreden!
Peter Duvekot
Fractieassistent