h

In een woonvisie kun je niet wonen

5 september 2009

In een woonvisie kun je niet wonen

Donderdagavond 3 september stond de woonvisie en woonagenda van het college (in de persoon van Adri Duivesteijn) ter bespreking op de agenda. In deze visie geeft het college aan, dat woningzoekenden met een inkomen tot 29.500 euro, in aanmerking moeten komen voor een goedkope huurwoning via de corporaties. Daarboven moet je maar in de vrij sector gaan zoeken.

Dit voorstel lijkt sympathiek. Voorrang voor mensen met een hele kleine beurs. Wij vinden juist deze grens zeer discriminerend. Je zult maar een hardwerkende samenwonende alleenverdiener zijn, met een inkomen van 30.000 euro per jaar. Dan verdien je te weinig om een woning te kunnen kopen, maar verdien je teveel om een betaalbare woning te kunnen huren. Het resultaat is dat je noodgedwongen je woning buiten Almere moet gaan zoeken.
Twee insprekers legden een week eerder, bij de behandeling van dit onderwerp al pijnlijk duidelijk de vinger op deze zere plek.

Ons credo is nog steeds dat je moet zorgen voor voldoende betaalbare woningen.
Er wordt in de woonvisie ook weer veel verwacht van het particuliere opdrachtgeverschap (PO). Wij denken dat dat een prachtige aanvulling kan zijn op de bestaande manieren van woningbouw.
Maar de SP vindt dat nu eindelijk de bouw van gewone betaalbare koop- en huur maar eens moet gaan stimuleren. Zeker in deze tijden van crisis.
Betaalbaarheid en bereikbaarheid voorop! Wij denken dat je beter kunt investeren in regelingen als Huur-op-maat en Koopgarant.
Kijk naar Zeewolde; daar doen ze dat bijvoorbeeld voor starters, in de vorm van een 3 jaar renteloze hypotheeklening voor huizen tot 2 ton.
In de woonvisie worden ook weer allerlei voorstellen gedaan om bestaande toewijzingsregelingen overhoop te halen. Zo zou je tot een "eerlijkere" woonruimteverdeling te komen.
Maar ... als je genoeg bouwt, heb je helemaal geen Woonruimteverdelingsregeling, Huisvestingsverordening en urgentieverklaringen nodig. Dit soort regelingen levert altijd weer een nieuwe groep gedupeerden op. Je kunt een koek namelijk maar een keer verdelen.

Wordt vervolgd


U bent hier