h

SP doet onderzoek naar verkwisting gemeenschapsgeld door Kompaan

2 juni 2009

SP doet onderzoek naar verkwisting gemeenschapsgeld door Kompaan

"Stichting Kompaan begeleidt langdurig werklozen en werkloze jongeren die in een achterstandssituatie zijn geraakt naar de arbeidsmarkt."

Het werk van Kompaan houdt al jaren in dat uitkeringsgerechtigden voor de gemeente dichter bij de arbeidsmarkt gebracht moeten worden, o.a. door middel van gesubsidieerde arbeid.
Sinds 2004 doet de stichting dit vooral door mensen met behoud van uitkering aan het werk te zetten.

Peter Duvekot, fractieassistent van de SP in Almere is ex-werknemer van stichting Kompaan en oud voorzitter van de OR en personeelsvereniging van de stichting.
Al een lange tijd probeert hij het handelen van de stichting openbaar te krijgen.
Na verschillende vergeefse pogingen is voor hem nu echt de maat vol. Hij luidt de noodklok.

Duvekot: “Ik ben op dit moment de woordvoerder van een aantal mensen die op één of andere manier betrokken zijn (geweest) bij de stichting. De anderen willen graag om begrijpelijke persoonlijke redenen anoniem blijven, en daarom treed ik zelf op persoonlijke titel naar voren. Het staat voor mij vast dat het door Kompaan gevoerde beleid fout is. Sinds de inhuur van externe deskundigen is het beleid gericht op workfirst principes die uiteindelijk weer financiële voordelen voor dezelfde externen opleveren. Dit gaat in te veel gevallen ten koste van de mensen die gereïntegreerd willen worden. Mijn grootste bezwaren tegen de stichting laten zich wat mij betreft het best omschrijven als: 'moderne slavernij' en verkeerd bestuur. Hier moet een einde aan komen. Ik begrijp niet goed waarom we tot nu toe een roepende in de woestijn zijn geweest in onze pogingen om één en ander openbaar te krijgen, maar dit zal nader onderzoek vast duidelijk kunnen krijgen.”

De stichting Kompaan zal volgens recente plannen van de gemeente opgaan in een nieuw op te richten werkorganisatie die onder de vleugels van de Tomin groep zal vallen.
Volgens de SP zal dit proces te lang duren en geeft dit nu nog teveel kansen op het graaien naar geld.

Duvekot heeft samen met de anderen zijn beklag gedaan bij het college van B&W en hier is op dit moment naar zijn idee zeer voortvarend op doorgepakt.
“Ik kan en wil niet zeggen wat er precies gaat gebeuren, maar ik heb er alle vertrouwen in dat er aan de ondoorzichtige praktijken een eind zal gaan komen. Ik ben wel bang dat dit groter is dan wij dachten en dat er erg veel mensen bij betrokken zijn. Ook financieel is er al een hoop verloren, vrees ik. Voor ons is het belangrijkste dat de onderste steen boven komt. Ondertussen houden we scherp in de gaten dat er voor de lopende trajecten, toekomstige kandidaten en de huidige werknemers van Kompaan een goede oplossing komt.”

Ofschoon de SP vindt dat werk boven uitkering gaat, geniet de ‘Kompaan-aanpak’ niet haar voorkeur. “De kans is hierbij erg groot dat er misbruik wordt gemaakt van mensen in een afhankelijke positie.

Dit misbruik lijkt nu in Almere het geval te zijn.
"De SP kan dat niet laten voortgaan en wil dus op onderzoek”, aldus Martin Riensema, voorzitter van de SP in Almere.

Heeft u ervaringen die u wilt delen, als ex cliënt, cliënt of medewerker van St. Kompaan?
Klik dan hier u blijft voor dan volledig anoniem, en niets komt met u naam naar buiten. Heeft u iets van ik steun Peter en ik wil ook mee strijden met een open vizier is dat ook mogelijk.


U bent hier