h

Het kan dus in Almere.

20 januari 2009

Het kan dus in Almere.

Langdurig geen toeslag voor mensen, net boven het sociaal minimum.

Met ingang van 1 januari 2009 is de langdurigheidstoeslag gedecentraliseerd.
Eerst werd deze regeling landelijk uitgevoerd, maar nu moeten gemeenten dit zelf organiseren.
Dat betekent dat de gemeente een verordening moet opstellen waarin die toeslag wordt geregeld. De gemeente kan zelf bepalen, wie ervoor in aanmerking komt. Het gaat om een bedrag van 341 tot 486 Euro per jaar voor een alleenstaande tot een gezin met kinderen.

In Almere heeft het college (PvdA/VVD/CU/CDA) voorgesteld dat mensen die 5 jaar of langer minder dan 100 % van het sociaal minimum verdienen, of aan uitkering ontvangen, ervoor in aanmerking komen.
Maar de gemeente kan bijvoorbeeld ook besluiten dat dit geldt tot 120 % van het sociaal minimum.
Begin december werd de verordening, zonder verdere agendering, door het college besluitrijp geacht. Daar hebben de SP (en Groen Links) een stokje voor gestoken.

In een amendement hebben we voorgesteld om de grens te verhogen naar 120 %. Ook omdat de Cliëntenberaad Almere (CBA) dit adviseerde.
Maar nee hoor.. dat kon er niet vanaf. Leefbaar Almere was nog bereid om in te stemmen, als het voor 1 jaar gold. Maar de andere partijen gaven niet thuis.

Bij de bespreking van het voorstel vroeg de Almere-Partij terecht, hoe het eigenlijk geregeld was in andere gemeenten. Ik ben eens gaan zoeken.
In Utrecht, Amsterdam en Amstelveen geldt bijvoorbeeld een regeling tot 110 %; En ik was stomverbaasd toen ik het volgend stukje tegen kwam op de site van de PvdA in Schiedam.

Citaat van de PvdA -site uit Schiedam.
“In februari dit jaar hebben wij onze armoedenota vastgesteld (in Schiedam dus). Daarin is naar aanleiding van bezwaren van de PvdA bij een eerdere versie van de nota de inkomensgrens voor gezinnen met kinderen en voor chronisch zieken en gehandicapten naar 120% en voor overige huishoudens naar 110% van de bijstandsnorm verhoogd.
De reden voor ons was toen en is nu nog steeds dat mensen met een laag inkomen een fatsoenlijk bestaansminimum moeten hebben. Deze inkomensgrenzen hebben wij toen niet voor niets vastgesteld. Willen wij recht doen aan onze armoedenota en ons armoedebeleid dan zullen we nu ook dezelfde inkomensgrenzen moeten aanhouden met deze verordening langdurigheidstoeslag.
De argumenten van toen gelden vandaag nog net zo goed. Op deze manier kunnen we extra gestalte geven aan ons armoedebeleid. Armoedebeleid is tegengaan van sociale uitsluiting en een voorziening als langdurigheidstoeslag is er juist om er voor te zorgen dat mensen mee kunnen doen en mee kunnen draaien in de samenleving. Het mag niet zo zijn dat mensen puur vanwege hun lage inkomen of een uitkering niet kunnen meedoen in de samenleving. Daarom hebben wij als de PvdA in februari aangedrongen op het verhogen van de inkomensgrens en doen we dat voor de langdurigheidstoeslag opnieuw.“De 5 jaren termijn die voor deze verordening geldt, vinden wij te lang. Wij zien liefst dat deze termijn terug gaat naar 3 jaar. ”

Het kan dus wel!!! ....maar niet bij de PvdA en de andere coalitiepartijen in Almere.


U bent hier