h

Voedselloket de winter door!

3 oktober 2008

Voedselloket de winter door!

Gisteravond 2 oktober 2008 is de ingediende motie van de fractie SP behandeld. In deze motie stelden wij voor om een bedrag van 25.000 euro extra ter beschikking te stellen. Hiermee zou acute sluiting van dit loket voorkomen worden. Een grote meerderheid van de gemeenteraad steunde dit voorstel.

Als fractie van de SP zijn wij nog steeds van mening dat het voedselloket overbodig zou moeten zijn. Iedereen doet mee, volgens het college van Burgemeesters en Wethouders.
Helaas is dit niet het geval en moeten mensen noodgedwongen een beroep doen op het voedselloket.
Vorig jaar heeft het college al aangegeven een actiever armoede beleid te gaan voeren. Hiermee was de verwachting dat het aantal klanten van het voedselloket zou afnemen. Daarom is toen ook de subsidie afgebouwd. De afname bleef uit en daardoor steeg het aantal klanten. Door deze stijging komt het voedselloket in de financiële problemen.
Wethouder Haanstra gaf aan verbaasd te zijn dat het voedselloket niet eerder aan de bel heeft getrokken.
Nadien werd door Peter Mons van het voedselloket aangeven dat voor de zomervakantie al aan de gemeente is gemeld dat er financiele problemen dreigde te ontstaan. Kennelijk hebben deze meldingen de wethouder niet bereikt.
Tevens vond de wethouder het opmerkelijk dat pakketen thuis werden afgeleverd. Volgens haar is die keuze mede verantwoordelijk voor hogere kosten. Wij vinden het juist ethisch om de pakketen bij mensen thuis af te leveren.
Daarmee wordt voorkomen dat ze in de rij bij een voedselbank moeten staan. Dat geeft ook een bepaald beeld.
Alle aanwezige fracties, met uitzondering van de VVD en CDA, steunden op voorhand onze motie.
Groen links en Leefbaar Almere heeft zich bij onze motie aangesloten. Deze motie wordt 16 oktober in stemming gebracht.

Marcel Hamminga


U bent hier