h

schriftelijke vragen aan het college naar aanleiding van programma uitstel van executie

10 oktober 2008

schriftelijke vragen aan het college naar aanleiding van programma uitstel van executie

Als fractie SP Almere hebben wij de volgende vragen aan het college gesteld. De aanhef van de vragen luidt:
Woninguitzetting – convenant woonruimteverdeling schiet te kort!
Binnen 6 weken dient het college de vragen beantwoordt te hebben.

Het college wordt verzocht de volgende vragen schriftelijk te beantwoorden:

1. Is u bekend dat er mensen zijn die met spoed hun huis moeten verlaten, maar die niet onder het huidige urgentiesysteem uit het Convenant woonruimte verdeling 2007 vallen?
2. Ben u met ons van mening dat het begrip urgentie in het huidige convenant (onbedoeld) te beperkt is vastgesteld, waardoor er schrijnende situaties ontstaan?
3. Vindt u het acceptabel dat inwoners, die hun huis moeten verlaten maar die een bestaan hebben opgebouwd in Almere, door het huidige convenant gedwongen worden om buiten Almere een nieuw bestaan op te bouwen?
4. Bent u van plan om het urgentiesysteem zo aan te passen dat er ook andere vormen van urgentie zijn, dan nu omschreven in het Convenant, zodat ook executieverkopen daar onder vallen?
5. Zo ja, per wanneer kan dit zijn geregeld en hoeveel woningen (zullen er) zijn er in voorraad voor dergelijke gedwongen woningverkopen? Wat zijn of worden de criteria om in aanmerking te komen voor een dergelijke woning?
6. Zo nee, welke oplossing (binnen Almere) kunt u deze mensen die niet onder het convenant vallen, maar wel direct op straat staan, bieden?
7. Is het college tevens voornemens om de woningproductie van betaalbare woningen te verhogen, om de verwachte toename van gedwongen woningverkopen op te vangen?
8. Zo ja, op welke wijze en termijn denkt het college dit te gaan realiseren?

Toelichting:

Op dinsdag 23 september 2008 was een tv-uitzending van Uitstel van Executie gericht op een Almeers gezin. Door omstandigheden moesten zij hun huis verlaten. Almere kent een convenant met de woningcorporaties over de verdeling van de woonruimte. Het blijkt dat bepaald urgente gevallen, zaken waarbij acute woningverkoop spelen, niet onder dit convenant vallen. Er was in Almere geen vervangende woonruimte beschikbaar. Het gezin woont nu in Lelystad.
Naar verwachting van de SP zullen in de komende tijd veel meer uitzettingen gaan plaatsvinden. Vooral omdat in Almere veel starters op de woningmarkt zijn gekomen. Deze starters hebben een hypotheek afgesloten met een rente tussen de 3 en 4% en een rentevast periode van 5 jaar. Gelet op de ontwikkelingen op de hypotheekmarkt zullen deze rentestanden naar verwachting belanden op een percentage van rond de 6% of wellicht nog hoger.

Ondertekening en naam,
Jan Bouwma, namens fractie Socialistische Partij


U bent hier