h

Uitstel van executie!!

28 september 2008

Uitstel van executie!!

Zo luidt het programma van RTL4. Dit programma probeert mensen in financiële problemen te ondersteunen en oplossingen te zoeken. Daarmee hoopt men een levenslange financiële strop te voorkomen. Dinsdag 23 september 2008 was de uitzending gericht op een Almeers gezin.

Het gezin, woonachtig in de Almeerse Seizoenenbuurt, heeft enige tijd geleden de betreffende woning gekocht in de Meistraat. Waar normaal een tophypotheek reikt tot het niveau van aankoopprijs met bijbehorende overdrachtsbelasting, lukte het de louche adviseur een supertophypotheek aan te smeren. Het verschil tussen de koopprijs en het hypotheekbedrag bedroeg ongeveer 55.000 euro. De netto woonlasten bedroegen 990 euro. Met 2000 euro netto in de maand, is voor elke adviseur te voorzien dat er problemen gaan ontstaan.

Deze problemen ontstonden ook en zo werd na enige tijd het team van RTL4 ingezet om structuur te brengen in de financiën en afspraken te maken met schuldeisers.
Na het huis een beter aanzien te hebben gegeven, afspraken met de bank gemaakt over de voorwaarden voor terugbetaling, leek er een lichtpuntje te zijn voor dit Almeerse gezin.
Leek, inderdaad. Toen het gezin voor een heel groot gedeelte aan de voorwaarde van de bank voldaan bleek te hebben, zegde de bank het vertrouwen in dit gezin op. Het resultaat bleek een executieverkoop van dit huis. Door het team van RTL werd het gezin in de schuldhulpverlening gekregen. Een woning bleek echter wel een heel hoge ambitie in Almere. Almere kent geen urgentiesysteem. Toen bleek weer eens keihard dat er gewoon te weinig betaalbare woningen zijn in Almere. Dit gezin stond gewoon op straat. Dankzij een rondje langs makelaars, bleek er toch nog een woning ter beschikking te zijn. Deze woning staat in Lelystad!! Dit gezin is nu heel gelukkig met deze woning in Lelystad. Maar om nu noodgedwongen weer een sociaal leven op te bouwen en werk te zoeken in Lelystad is echt te zot voor woorden. Dat dit kan in Almere!

De gemeenteraadsfractie heeft vanuit diverse kanten verontwaardigde mails gekregen. Reden temeer om aan het college schriftelijke vragen te gaan stellen. Verder zal de fractie zelf onderzoek doen naar beschikbare betaalbare woningen. Al twee jaar probeert de fractie van de SP het nut en noodzaak van betaalbare woningen onder de aandacht te brengen van het college. Tot op heden dus zonder voldoende resultaat.

Wordt zeker vervolgd.


U bent hier