h

Agendavoorstel ontwikkeling Stadshart

7 september 2008

Agendavoorstel ontwikkeling Stadshart

Naar aanleiding van een aantal ontwikkelingen rondom het stadshart, heeft de fractie van de SP Almere een agendavoorstel ingediend. De leegstand van panden, het te laat opleveren van de bibliotheek en het verplaatsen van winkels is voor de SP reden om dit onderwerp op de politieke agenda te krijgen. Zoals de termijnplanning van de gemeenteraad nu laat zien, zal dit onderwerp op 25 september 2008 behandeld worden.
Hieronder de tekst van het agendavoorstel.

Agenda PM
Aanleiding: de ontwikkeling van ons stadshart..

Wij hebben een prachtig en prestigieus centrum in Almere. Hoewel de SP niet voor prestige maar voor prestatie is, dient nu dit prestigieuze centrum er staat, het maximale uit dit centrum te worden gehaald. Het gevaar bij dergelijke projecten is namelijk dat je rijk bent maar het je arm maakt. Dat moet in Almere worden voorkomen. Dat risico en de ontwikkelingen zijn reden tot speciale aandacht van de raad. De middenstand lijkt het niet eenvoudig te hebben. Winkels sluiten, winkels moeten worden verplaatst. Het vestigen van horeca neemt lange tijd in beslag. De bibliotheek lijkt maar niet gereed te willen komen.
Ook in de door de raad overgenomen aanbeveling 10 uit het rapport Stadshart wordt het college uitgenodigd te rapporteren hoe een gunstig ondernemersklimaat in het Stadshart kan worden bevorderd. Hieruit kan worden afgeleid dat de raad al met dat besluit heeft onderkend dat de ontwikkelingen nauwkeurig gevolgd moeten worden.
Verder heeft het college met raadsbrief 2007 nummer 128 mededeling gedaan over de retail campagne. Daarin is toegezegd de raad van de uitkomsten van de evaluatie op de hoogte te stellen.


Doel bespreking:

Als raad de vinger aan de pols te houden bij de ontwikkeling van het stadshart. En daartoe eerst de ondernemers aan het woord te laten. Want de ondernemers in het stadshart zijn de eersten die bijdragen aan een succesvol centrum. Dat biedt hen de gelegenheid zowel de positieve als minder positieve punten in die ontwikkeling ten overstaan van de raad kenbaar te maken. Het biedt de raad de gelegenheid zich een goed beeld te scheppen over de opvatting van de ondernemers. Het biedt de raad van de kant van de ondernemers te vernemen welke maatregelen zij zien die een gunstig ondernemingsklimaat in het stadshart bevorderen
Vragen voor de ondernemers, die naar ons oordeel aan de orde zijn:
- Schets u een beeld van de ontwikkeling van het stadshart sinds de opening
- Hoe schetst u het ondernemersklimaat in het stadshart
- Wat zijn op dit moment in uw ogen de risico's die gelopen kunnen worden bij de verdere ontwikkeling van het stadshart.
- Welke kritische punten, weet u te melden en aan wiens adres
- Wat is uitstekend gegaan in het stadshart
- Hoe ziet u de rol van de gemeente
- Is de onderlinge rolverhouding voldoende duidelijk naar uw mening
- Welke maatregelen, en door wie moeten er worden genomen om de ontwikkeling van het stadshart verder te stimuleren


U bent hier